Војни позив, од породичне традиције до љубави према униформи

Од првог фебруара сви заинтересовани за Војну гимназију траже своје место, а од петка је почео упис у војне школе, Војну академију и Војномедицинску академију. Мајор Срђан Старчевић рекао је за РТС да је интересовање традиционално високо за војне школе, а то је зато што је у Србији војни позив цењен и довољно угледан да привуче сваке године довољан број сјајних младих људи.

За спасавање и за одбрану земље нужна је посебна обука. Таква се добија у војним школама и на академијама. Од првог фебруара сви заинтересовани за Војну гимназију траже своје место, а од јуче је почео упис у војне школе, Војну академију и Војномедицинску академију.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, мајор Срђан Старчевић, наставник на Војној академији рекао је да је конкурс за Војну гимназију расписан нешто раније и биће отворен до 15. марта, а конкурс за остале војне школе, Војну академију и Медицински факултет на ВМА и Средњу стручну војну школу расписан је на Дан државности и биће отворен до краја марта.

Према његовим речима, сви заинтересовани могу да се упознају са детаљима конкурса на сајтовима Министарства одбране, Универзитета одбране и Војне академије, а конкурсну документацију подносе регионалним центрима Министарства одбране.

Што се тиче интересовања, оно је традиционално високо за војне школе а то је отуда што је у Србији војни позив довољно цењен и довољно угледан да привуче сваке године довољан број сјајних младих људи, каже мајор.

"Ми очекујемо и надамо се да ће и ове године бити велико интересовање. Мислим да је наше очекивање оправдано јер смо и до сада имали по неколико кандидата на једно отворено место", рекао је Старчевић.

Каже да се пријемни испити за војне школе разликују од осталих. Тако будући ученици Војне гимназије као и сви средњошколци полажу пријемни испит из српског језика и математике. За ВМА полажу пријемни испит из биологије и хемије, за Војну академију из математике а за Средњу стручну војну школу из физике и математике.

"Сада то делује исто као и за све друге. Али поред овога, кандидати за војне школе морају да прођу проверу физичке способности, да буду подвргнути психолошкој процени и да прођу здравствене прегледе", каже мајор Старчевић.

Кандидати код којих су ум и тело подједнако окретни и спретни 

Говорећи о томе шта је од тога важније, Старчевић каже да траже кандидате код којих су ум и тело подједнако окретни и спретни.

"Али, када погледате бодове видећете да кандидати за упис на Војну академију могу да донесу 40 бодова на основу успеха из претходног школовања, 45 бодова добијају на тесту из математике и 15 бодова на провери физичке способности. Рачунамо да је хладнокрвност, рационалност и несаломова логика математичког ума важна за војну професију а да физичку способност морају имати и да је селективна за упис", истакао је мајор.

Има и оних који су ранијих година покушавали да се упишу, каже Старчевић и додаје да је виђао на пријемним испитима позната лица.

Дешава се да се ти људи који не успеју да упишу Академију као кадети, одмах упишу као самофинансирајући студенти – а онда наредне године покушају да постану кадети, каже он.

Према његовим речима, треба знати да је ове године конкурсом предвиђено да најстарији кандидат за Војну академију буде рођен 1999. године, а за Војну гимназију 2003. године, тако да постоје ограничења.

Старчевић каже да има оних који се одлуче да ипак не постану официри. "Треба рећи да је Војна академија и ВС довољно поштена према кадетима. Наши кадети пре почетка школске године одлазе на обуку и ту пролазе све оно што војници који дођу у јединице пролазе и могу да виде како живи и ради једна војна јединица и шта ће бити њихов позив", рекао је мајор.

Говорећи о мотивацији, Старчевић каже да од студената добија разне одговоре – од тога да је то породична традиција, да имају љубав према униформи, преко идеала патриотизма, служења отаџбини до страсти према ратној техници, наоружањау или позиву војног пилота.

"Сви кадети добијају реално знање, врхунско образовање са добрим балансом теорије и праксе и да по завршетку Академије добијају двоструку награду – прво је потпоручнички чин којим улазе у динамичну професију и друго стручно академски назив", каже мајор.

Тако, рецимо, кадет који је заврши војно машинско инжењерство постаје и дипломирани инжењер, што је драгоцено и за мотицавију људи, закључио је Старчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи