Трстеничка "Женска иницијатива"

Према истраживањима рађеним прошле године, у трстеничкој општини, од 20.000 жена старости од 35 до 55 година, трећина редовно користи рачунар. Од 1.500 корисница социјалне помоћи, 13 одсто нема никакво знање из информатике. Увидевши повезаност дигиталне писмености и финансијске независности, удружење "Женска иницијатива" покренуло је пројекат "Инфосвет за мене".

У пројекат дигиталног описмењавања "Женске иницијативе" укључило се 60 жена из Трстеника и околине. Најмлађа, Сања после завршене основне школе, дуго је била на евиденцији Завода за запошљавање. Захваљујући овом удружењу препознатљивом и по програму "Помоћ у кући" , повремено ради као геронтодомаћица.

"Ја сам мајка двоје деце, живим на селу. Имам велике обавезе и ово ми је прилика да нешто научим корисно", каже Сања Бркић из Пољне код Трстеника.

Да никада није касно за нова знања, сматра четрдесеттрогодишња Душица Радовић из Селишта.

"Да је то неопходно за даљи посао, за сваки сад посао који потражимо, увек се тражи то информатичко образовање", каже Душица Радовић. 

Обуком су највише обухваћене жене са села, које су најосетљвији и најсиромашнији део становништва у Србији.

"Овде управо стичу знања која им помажу да њихове хобије или послове које раде представе на интернету, дакле направе причу онако како то оне желе и како то мисле да би најбоље представило њихов бизнис и умреже се са људима, добију савете. Јер увек чиме год почнете да се бавите први пут јако је важно да вам тај први период буде плодоносан. Све је остало лакше", каже проф. др Љиљана Пецић, предавач.

Весна Милосављевић, координатр удружења "Женска иницијатива" каже да су обука и превоз бесплатни.

"Тако све могућности и погодности су им дате да се описмене, да сутра свој рад примене у свом животу. Ако ништа друго макар да прате своју децу на друштвеним мрежама и како користе интернет", каже Милосављевићева. 

Шестомесечну обуку финансијски је помогло Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Уколико им средства дозволе удружење "Женска иницијатива" организоваће обуку на компјутерима и за старе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи