Има ли Београд улицу за Добрицу Ћосића

Ускоро би две улице у Београду требало да понесу име по академицима – писцу Добрици Ћосићу и историчару Милану Екмечићу. Иницијативу је Скупштини града Београда, у својству грађанина, поднео председник Србије Александар Вучић.

Своје место на плану града Добрица Ћосић већ је заузео у Лозници и Неготину. Ускоро би могао и у престоници.

Грађани са којима је екипа РТС-а разговарала подржавају ову иницијативу.

"Свако има право на своје мишљење. Али Добрица Ћосић има апсолутно право да има улицу у Београду", каже једнa Београђанка. Њен суграђанин каже: "Добијали су свакакви, нек и он добије".

Иако је раније било несугласица када је покренута иницијатива да једна школа у родном месту Добрице Ћосића понесе управо његово име, ову иницијативу грађани околних места подржавају:

"Зашто да не, Добрица Ћосић има улицу и у свом родном месту у Дренови, зашто не би свуда".

Поједини грађани су можда у дилеми, али породица подржава идеју и има предлог.

"Он је највише волео да се шета по Дунавском кеју на Дорћолу. И у ‘Времену смрти' једна важна епизода се дешава на тој локацији. Ако би градске власти могле да парче Дунавског кеја именују по Добрици Ћосићу он би се веома радовао. То је место где је провео најлепше тренутке своје старости, то је место где су се његови јунаци борили 1915. године. То је жеља породице", рекао је историчар Предраг Марковић.

Да ли је био значајан политичар или књижевник, о томе се још расправља. Био је први председник Савезне Републике Југославије. Двоструки добитник Нинове награде. Преминуо је у Београду пре пет година.

"Када некој личности подижемо споменик или дајемо улици име по тој личности, а прошла је изузетно мала временска дистанца између момента смрти и тог чина одавања трајне почасти или трајне меморијализације, доста често се дешава да један део популације или има негативан став или нема став или изражава одређене дилеме што је све сасвим уреду, то је демократска тековина", објашњава историчар Дејан Ристић.

Истиче и значај Ћосићеве писане заоставштине.

"Оно што такође сматрам важним у контексту ове иницијативе, коју подржавам, јесте и чињеница да она може да буде подстрек или позив, јавни позив пре свега институцијама културе да обрате пажњу о заоставштини, писаној заоставштини Добрице Ћосића која се чува код његове ћерке. Ради се о рукописима о преписци о личној библиотеци, о личним предметима уметничким делима", указао је Ристић.

Правила за именовање улица

Иницијатива је поднета, чека се одлука. У међувремену, да подсетимо:

Називи улица и тргова утврђују се према универзалним вредностима и значењима – по именима знаменитих личности, значајних историјских, политичких, географских, етнолошких и других обележја.

При утврђивању назива улица и тргова полази се од:

- имена личности које су потомке задужили несебичним пожртвовањем, јунаштвом, оданошћу, вером, добротворством, развојем писмености, науке, струке, уметничким стваралаштвом – од личности које су биле оснивачи, управљачи, владари, градитељи и сл. у националним и светским размерама;

- значајних догађаја и датума из историје, науке, културе и сл;

- тополошко-комуникативних одредница Града.

У назив улице и трга не може бити унето име живе личности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво