Гатам, гатам: Бићеш опљачкан

Нудила гатање и бајање, а украла новац. Како постајемо жртве лаковерности и да ли су само старији људи на мети превараната? Брачни пар са Карабурме остао је недавно без вредног накита када је у стан пустио две мушке особе које су се представиле као анкетари месне заједнице.

Жени у истом крају града украден је новчаник док је давала прилог наводном "хуманитарном активисти" који јој је позвонио на врата. Пре неколико дана у Београду је ухапшена 39-годишња жена због сумње да је, нудећи бајање и гатање, ушла у стан и украла 29.000 евра. Казне су новчане, а за тежа кривична дела предвиђен је и затвор.

"Уколико су кривична дела учињена обијањем или савладавањем неке препреке и уколико вредност украдених ствари прелази вредност од 450.000 динара, квалификоваће се као тешка крађа. Законом прописана казна за кривично дело тешке крађе је од једне до осам, односно од две до 10 година, уколико вредност украдених ствари прелази вредност од 1.500.000 динара", наводи шеф Одсека за сузбијање криминала Љубомир Кнежевић.

Иначе, у Београду је поново све више оних који се представљају као врачаре и гатаре, улазе у станове и краду. Углавном новац и златан накит при чему се жртва најчешће не повређује.

Преваранти који непозвани позвоне на врата грађана су и мушкарци и жене, чак целе породице, које са собом неретко воде малолетну децу.

"Они углавном у току дана обилазе више локација. Нуде услуге врачања, бајања, нуде различите производе на продају, траже воду за пиће", упозорава Кнежевић.

Психолози кажу да људи суштински нису сигурни у начин како да владају својом судбином па им је много лакше да се повере некој особи која ће преузети одговорност за њихов живот. По правилу, жртве превара су најчешће старије особе.

"Велики број злоупотреба старих људи иде због страшног осећања усамљености које старост доноси. Ми смо у култури у којој се старост сматра, да кажем, неком врстом пропадања, лоше особине. То тако није у традиционалним друштвима", каже психолог Бојан Шкорц и поручује: "Памет у главу".

Преваре могу бити кобне по жртве. Последњих година забележено је десетак случајева људи који су новац оставили надрилекарима за лекове и мелеме, који им нису помогли. Било је и случајева самоубистава после прорицања да неко болује од неизлечиве болести, да никада неће имати деце или да је жртва брачне преваре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво