Они се сваког дана боре са опаком болешћу, Србија им данас пружа подршку

Светски дан деце оболеле од рака обележава се у више од 30 градова широм Србије. Са манифестација у Београду, Нишу, Краљеву и Врњачкој Бањи послате су поруке подршке деци која се лече од те болести.

У Кнез Михаиловој улици у Београду одржана је манифестација под слоганом "И ја се борим". Присуствовали су родитељи, пријатељи, волонтери, јавне личности, грађани.

Волонтери Националног удружења родитеља деце оболеле од рака, који су као деца излечени од те болести, симболично су у ваздух пустили срце подршке.

После опремања пет родитељских кућа у Београду, Новом Саду и Нишу, НУРДОР сакупља средства за опремање још једне родитељске куће у престоници.

Тамара Кларић из НУРДОР-а указала је да је Београд највећи дијагностички и терапијски центар у Србији. "Често су то породице које нису у материјалној могућности да приуште смештај годину дана, колико траје лечење", указује Кларићева.

Најбоље се, како истиче, може помоћи тако што ће сви послати СМС поруку на број 1150. Цена је сто динара и важи за све мреже у Србији, додала је Кларићева.

"Добри проценти излечења у Нишу"

И Ниш је један од градова у којима НУРДОР у центру града обележава Светски дан деце оболеле од рака.

Шта значи солидарност у најтежим тренуцима добро знају они који су као деца победили рак, па данас не пропуштају акције НУРДОР-а и помажу деци која сада воде борбу против најтеже болести.

"Знам колико је значајна подршка и тај тренутак кад их потапшете по рамену и кажете идемо даље, зато што је битно остати истрајан и враћати осмех на лице и кад је најтеже", каже Дана Митровска, волонтер НУРДОР-а.

На најсавременије опремљеном дечјем хематоонколошком одељењу, изграђеном у Нишу средствима које је прикупио НУРДОР, сви кревети су попуњени. Годишње се на том одељењу открије између 25 и 30 нових онколошких пацијената.

"Код неких болести је јако добар проценат излечења - код леукемије 85 до 90 процената ако се ради о нижим степенима ризика, а код других болести 70 одсто па навише. Добри су проценти излечења код тих пацијената", наводи Гордана Костић, начелница одељења дечје хематоонкологије.

Уз подршку лекара, сестара, психолога и других родитеља, управо су добри проценти излечења оно што највише даје снагу родитељима у борби за живот детета.

"Борба је мукотрпна и тешка. Највећа подршка је видети дете које је излечено и чути причу родитеља детета које је излечено", истиче Сандра Јованчић, мајка излеченог дечака и активисткиња НУРДОР-а.

Срца подршке и музички програми у Врњачкој Бањи и Краљеву

Подршка деци оболелој од рака послата је данас и из Врњачке Бање и Краљева.

Централне манифестације са музичким програмом одржане су на Тргу код врапца и Тргу Светог Саве, одакле су тачно у 13.00 симболично послата срца подршке за све малишане који се лече од рака, али и онима који више нису са нама.

О значају подршке коју оболелим малишанима пружају вршњаци, за РТС су говорили Милица Шимоновић (21), Милкица Димитријевић (27) и Милош Радуловић (22), који су као деца победили рак.

У Србији сваког дана једно дете оболи од рака, док у свету од рака сваке године оболи 160 хиљада деце, а малигне болести однесу 90 хиљада дечјих живота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се