Контрола јужног воћа од границе до рафова

Воће и поврће које се увози у Србију и налази се на тржишту има висок ниво безбедности за потрошаче, сагласни су Срђан Арсић, фитосанитарни инспектор и Новица Милетић, професор Пољопривредног факултета.

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз мандарина пореклом из Турске због повећаног садржаја пестицида. Детаљнијим анализама утврђено је да је реч о пестициду "фенвалерат" који се налазио у већем проценту од дозвољеног за људску употребу.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, фитосанитарни инспектор Министарства пољопривреде Срђан Арсић рекао је да се контрола пољопривредних производа, међу које спада и јужно воће, обавља на граници на местима где је одређено да се ти производи могу увозити. Како је додао, том приликом се контролишу сви производи.

Професор Пољопривредног факултета у Београду Новица Милетић препоручује да се воће и поврће добро пере чистом водом јер се тиме може одстранити део пестицида.

Упозорава, међутим, да се љуштењем јабука одстрањује и хранљиви део тог производа. Милетић истиче да прање содом бикарбоном прелази у хипохондрију и наглашава да је довољно производе опрати само водом.

Када је реч о алергијским реакцијама, Милетић је рекао да пре свега треба утврдити да ли су оне изазване пестицидима. 

"Воће и поврће пати од многих болести и штеточина, али произвођачи треба да воде евиденцију у пољопривредном картону колико пестицида могу да набаве и користе", навео је Милетић.

Истиче да у доброј пољопривредној пракси треба третирати биљке колико је потребно, поштовати правила струке. "Добар произвођач неће превише да прска јер и то кошта", каже професор Пољопривредног факултета.

О увозу сувог воћа 

Када је реч о увозу сувог воћа, Арсић је рекао да је процедура идентична, а у њима се могу наћи и остаци тешких метала, и зато се и раде хемијске анализе.

"У прошлој години је био један посто забране на свим нивоима - и по здрављу биља и по безбедности хране, тако да грађани могу бити сигурни да је роба која се нађе у промету исправна", навео је Арсић.

Истакао је да се воће и поврће тестира у 38 акредитованих лабораторија конкурсом изабраних код Министарства пољопривреде.

Милетић је рекао да Србија предњачи у броју пестицида и да има близу 800 препарата, а седам, осам на бази исте активне материје.

"Та регистрација пестицида пролази процедуру и физичко-хемијске анализе", каже Милетић. 

На питање како јабуке у маркетима имају високи сјај, Милетић објашњава да је циљ произвођача да јабвука буде здрава, јер тако тражи тржиште и додаје да се то постиже тако што се током вегетације заштитом спречава оштећење од инсеката.

Затим су, каже, одређена два третирања за трулеж у воћњаку и онда се поизводи чувају у хладњачи.

Масноћа плода је природна, а јабука у одређеним условима лучи кап росе.

"У одређеним земљама, на пример у САД, због дугог транспорта потапају се у восак, који се касније скида, и тај восак није штетан по здравље. Код нас то није заживело", рекао је Милетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи