Цветковићу први електронски потпис

Председник Владе Мирко Цветковић и министарка телекомуникација Јасна Матић први држављани који су добили сертификоване електронске потписе. Пошта Србије озваничила почетак издавања електронских потписа грађанима и привреди чиме се постижу уштеде и спречава корупција.

На шалтерима "Пошта Србије" почело je издавање сертификата о електронском потпису, а први сертификати уручени су премијеру Мирку Цветковићу и министарки за телекомуникације и информационо друштво Јасни Матић, у Главној пошти у Београду.

После демонстрације употребе електронског потписа, Цветковић је истакао да је то важан корак ка увођењу електронске управе у Србији.

"Ова демонстрација показује да је то лако и једноставно и да ће сви моћи да га користе", рекао је Цветковић.

Премијер је навео пример умножавања и штампања примерака буџета за 2009. годину у огромном броју копија, за потребе посланика у Скупштини Србије, на шта је изгубљено два дана, а у случају да је то ишло електронским путем било би довољно само 10 до 15 минута.

Влада Србије преузела је обавезу за имплементацију пројекта електронске управе и и електронског пословања у земљи, подсетио је Цветковић и похвалио Министарство за телекомуникације и информатичко друштво на учињеним успешним корацима у том правцу.

Увођењем електронског потписа добиће се на ефикасности у пословању и смањиће се корупција, а Србија ће показати да је држава која улази у Европску унију, не само формално, него и по увођењу стандарда, оценио је премијер Цветковић.

Матићева је објаснила да ће пакет који обухвата картицу, читач картице и годишњи закуп електронског потписа коштати 6.500 динара.

Сва документа у Пошти

Матићева је рекла  да грађани тренутно са електронским потписом не могу ништа, али је његов значај у томе што пружа могућност да приватне фирме, као и органи државне управе, направе процедуре где ће се електронски потпис користити.

"Има процедура које су спремне и које су чекале само да постоји квалификовани електронски потпис који електронском документу даје важност, значај и законом препознату вредност својеручно потписаног документа", истакла је Матићева.

Навела је да електронски потпис има велики значај за олакшавање живота грађана, убрзање процедура и смањење трошкова и за грађане и за привреду, а у свим земљама је без изузетка довео до пада корупције.

Матићева је изразила очекивање да ће у наредних месец дана бити успостављене одговорајуће процедуре које ће омогућити коришћење електронског потписа, истичући да је важно да је почело његово издавање, "јер нико није имао мотив да прави процедуре када потписа није било".

Указала је да је "Пошта Србије" морала да прође веома компликовану процедуру да би била уписана у регистар као прво сертификовано тело за издавање електронских потписа и то је обухватило и обуку људи и установљење потпуно нових процедура и система.

Директор "Поште Србије" Горан Ћирић је указао да ће грађани на шалтерима пошта у Србији са електронским потписом моћи да добију и документе као што су извод из матичне књиге грађана или потврду о држављанству.

Он је навео да годишњи закуп електронског потписа кошта 2.000 динара, а у случају да неко жели петогодишњи закуп добиће попуст.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи