Стан на дан – ко остаје "кратких рукава"

Издавање станова на дан све је популарније у целој земљи, а посебно у Београду. Тако власници станова зараде много више него од класичног рентирања на дуже време. То је тренд и у свету, само што код нас ти станодавци углавном раде у сивој зони, па користи имају само они и интернет платформе преко којих се резервише и плаћа смештај. Држава остаје "кратких рукава".

Прошле године Србију је посетило милион и 700 хиљада страних туриста. Више од 70 одсто њих смештај је обезбедило преко интернета.

"Ми верујемо да су сигурно ови резултати и 50 одсто бољи од онога што бележи званична статистика, а то су управо туристи који долазе тако да остају у тој сивој зони и остају нерегистровани", истиче Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Они који раде по закону годинама указују на нелојалну конкуренцију. Тврде да на један категоризовани објекат долази чак девет оних ван папира. Њима ни контрола не долази осим ако их пријаве комшије, а и тада инспектори морају да се најаве.

"Они дођу у стан, обуку кућну хаљину или бадемантил, ставе да кувају ручак и када дође инспекција, они симулирају да живе ту", наводи Љубиша Бановачки из Апартмана "Кристал код".

У градском секретаријату за инспекцијске послове кажу да интензивно раде на откривању нелегалних станодаваца. Али имају само шест туристичких инспектора и они не могу да држе под контролом метрополу као што је Београд.

"Ми имамо добру сарадњу са букинг комом. Све субјекте које откријемо да нису регистровани, ми их преко оглашивача, преко букинг кома гасимо са оглашавања", каже Милош Слијепчевић из Секретаријата за инспекцијске послове Града Београда.

Власницима станова који су пословали на црно даје се могућност да региструју делатност и наставе да раде тако да од тога користи имају и они и држава.

Ни туристи нису заштићени ако одседају у нелегалним објектима. Све је добро док се не појави проблем. Ако се нешто непланирано догоди, ти портали преко којих су изнајмили стан не подлежу ниједном закону Србије.

"Једноставно сами преузимате ризик да, уколико нешто није како треба, не можете се жалити овде никоме него то морате радити путем тог портала у земљи у којој се тај портал регистровао", наглашава Александар Сеничић, директор "Јуте".

Сличан проблем имају све европске метрополе. Градоначелница Париза је, на пример, тужила "Airbnb" за нелегално издавање станова, а вредност тужбеног захтева је 12,5 милиона евра. Ни у Риму није ништа боља ситуација.

"Јуна 2017, донет је закон да власници ако желе да користе услуге портала, коме морају да доставе потврду о плаћању пореза. У случају да се открије да власник није платио порез, следи казна од 250 до 2.000 евра", објашњава Маринела Ражнатовић, дописница РТС-а из Рима.

Неки су отишли корак даље и забранили рад "Airbnb" на њиховом тржишту, као на пример Берлин и Турска.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Stvarnost

Nažalost i to je naša stvarnost.Daleko smo mi od uređene i pravne države gde bi svi radili svoj posao i gde bi neplaćanje poreza bilo jedno od najtežih krivičnih dela, zato i imamo stan na dan ili sat u zavisnosti od potrebe, narodne poslanike koji nemaju ni dana staža, stvarne ministre sa lažnim diplomama, siromašan narod i bogate pojedince (elitu), lepe narodne običaje i rijaliti parove,zadruge i dr., vredne ljude kojih skoro više neće ni da bude jer svi odoše glavom bez obzira, institucije koje nemogu ili nesmeju raditi svoj posao.Ako nemamo državu možemo ići gde god hoćemo, nikada tamo nećemo stići a i ako stignemo niko nas neće trebati.

(среда, 13. феб 2019, 08:48) - anonymous [нерегистровани]

porez

Postoji godisnji porez na vlasnistvo nad stanom, koji svako placa.
Tu je kraj svih obaveza vlasnika stana prema drzavi.
Ili mozda treba da se placa jedno 5 poreza za isti stan?

(среда, 13. феб 2019, 07:37) - anonymous [нерегистровани]

Pitam

Pitam se sta je ova drzava u poslednjih 30 godina (nebitno ko je kada bio na vlasti) ucinila za mene, da bih joj placao porez za sve sto ona smisli?

(среда, 13. феб 2019, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

Samo porezu a odgovornost?!

Svakako utaja poreza je za kaznjavanje. Ali kako kazniti drzava po istom principu ako prikupljeni novac od poreza ne upotrebljava namenski recimo u turizam, zdrastvo, skolstvo, cistocu itd. Akumulacija kapitala kod nas je osnovni problem. Drzava sa obe ruke sabira novac (porez) po bilo kom osnovu a narod od toga ne vidi nista. Porez postoji radi naroda a ne radi drzave. Nije ni cudo sto narod zaobilazi zakone jer od necega treba da se zivi. Drzava je pokazala I dokazala da je los poslodavac. Nema bogate drzave bez bogatog naroda.

(среда, 13. феб 2019, 05:17) - anonymous [нерегистровани]

123

Čime je država zaslužila da opirezuje takve stanodavce, šta je uložila da pomogne njihovom razvoju?! Dokle god država ništa ne čini da poboljša nečiji rad, taj treba i zaslužuje da radi u sivoj zoni.

(среда, 13. феб 2019, 01:27) - anonymous [нерегистровани]

Sve je savršeno jasno

Vlast se kao bori protiv sive ekonomije, a pritom ukida sve moguće inspekcije i inspektore, što je inače trend i u svetu, jer korupcija je svuda apsolutna, samo se cena razlikuje. Pa samo Beogradu je potrebno sigurno 100 turističkih inspektora. Ali ne, njima se ukidaju budžeti i radna mesta, a onda se nešto vapi preko medija. Ej, oni traže skidanje oglasa. A da tražite istoriju rezervacija, pa da udarite 20 % poreza na sve te dane?

(уторак, 12. феб 2019, 20:07) - anonymous [нерегистровани]

Korupcija i neodgovornost iz interesa

Covek kaze ; Malo se podeli , malo se sakrije i dok tako moze meni je dobro , i to ce potrajati malo duze , svi vole pare za koje se ne treba znojiti