Извештај о сиромаштву у Србији – стање боље али далеко од жељеног

Стопа ризика од сиромаштва у Србији је смањена, али су резултати и поред видног напретка, далеко од жељених, показују подаци Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Србији за период од 2014. до 2017. године.

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је представљању извештаја, који је Влада усвојила 27. децембра 2018. године.

На скупу је истакнуто да су у Србији готово искорењени екстремни видови сиромаштва и смањена је стопа ризика од сиромаштва, али да су и поред видног напретка, резлутати далеко су од жељених, саопштила је прес-служба Владе.

Брнабићева је нагласила да подаци из трећег квартала 2018. године показују да је стопа незапослености 11,3 одсто и додала да је циљ владе да она буде једноцифрена.

"Влада Србије применила је низ мера у циљу смањења сиромаштва, а то су пре свега борба против сиве економије, повећање пензија и минималне цене рада, навела је премијерка.

"Оно што је најважније је да су те мере дале конкретне резултате. Данас можемо да кажемо да је стање боље нешто је било, што нас обавезује да наставимо у истом правцу са још више енергије, јер ствари очигледно могу да се промене", истакла је премијерка, наводи се у саопштењу.

Брнабићева је посебно издвојила и реформу система социјалних давања, истакавши да убудуће треба боље сагледати које су потребе грађана, јер држава у те сврхе издваја доста средстава.

Такође је издвојила и реформу образовног система, укључујући инклузивно образовање.

Представљању извештаја присуствовао је и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге, који је рекао да Швајцарска подржава Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва од његовог формирања пре десет година.

"Швајцарска остаје поуздан партнер Србији у реформама ка инклузивнијем друштву, за добробит свих грађана", рекао је амбасадор Ге.

"Амбасадор Швајцарске је додао да је важно да се унапреди институционална сарадња у области социјалног укључивања на свим нивоима, укључујући сарадњу централних и локалних власти. Цивилно друштво треба да има важну комплементарну улогу у том процесу", закључио је Ге.

Менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Драгана Јовановић Аријас рекла је да су у процесу консултација за израду Извештаја били су укључени представници владе, Народне скупштине и других институција на националном и локалном нивоу, цивилног друштва, социјалних партнера, научних и међународних институција, независни стручњаци као и шира јавност.

Како се каже у саопштењу, извештај обухвата период од 2014. до. 2017. године и садржи преглед законског, стратешког и институционалног оквира релевантног за процесе социјалног укључивања и смањења сиромаштва, анализу тренутног стања у релевантним областима, преглед реализованих мера и програма, закључке и основне правце деловања за наредни период.

Подршку у изради Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији, као и целокупном процесу социјалног укључивања и смањења сиромаштва пружа Влада Швајцарске у оквиру пројекта "Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво