Најплеменитији у 2018. години

"Вечерње новости" су традиционално доделиле плакете за најплеменитији подвиг у 2018. години. Та акција је покренута после земљотреса у Скопљу 1963. године, а овај, 56. пут, додељене су четири златне и 11 специјалних сребрних плакета.

Међу добитницима златних плакета су, између осталих, и Огњен Дамљановић који је спасао дечака из набујале Ђетиње и полицајац Милош Милошевић, који је голорук зауставио нападача који је пуцао на људе у Нишу.

"Ја сам био мало уплашен, нисам био сигуран да ли је стварно дете упало у воду и кад сам видео да јесте, онда сам брзо одреаговао. Када сам дошао кући, нисам био свестан да сам можда некоме спасао живот, тек сутрадан кад је све преноћило, што се каже, тек сам онда био свестан да сам урадио можда једно велико дело", каже Огњен Дамљановић.

Милош Милошевић каже да није имао пуно времена да размишља, само му је био циљ да нападач не пуца горе односно у грађане, у колеге и у њега.

"У том тренутку нисам имао времена да се ухватим за оружје, морао сам да реагујем тако како сам реаговао. Сматрам да ми је то посао, за то сам школован, обучаван и мислим да је то посао сваког полицајца", рекао је он.

Златну плакету за колективни најплеменитији подвиг добили су Јован Мијатовић из Банатског Деспотовца и Сава Зорић, Ђорђе Чичулић, Стојан Мишковић и Дамир Комленић из Кикинде који су донирали кожу за раднике НИС-а Дејана Јеринкића  и Горана Беланчића из Кикинде, који су тешко повређени 20. септембра у пожару, на нафтној бушотини "Брамаљ 3" у Брадарцу код Пожаревца.

Златна плакета за подвиг који се додељује постхумно додељена је Милораду Јовановићу који се утопио у Дунаву код Белегиша док је спасавао дванаестогодишњу унуку Александру. Иако је имао само једну руку, успео је да изгура унуку ка обали, а потом је у тренутку нестао под водом.

Добитници специјалних плакета 

Специјалну плакету добио је Марко Јовановић, млади правник из Горњег Међурова код Ниша који је, иако и сам повређен, помагао повређеним путницима из "аутобуса смрти", када је 21. децембра прошле године воз преполовио аутобус на прузи. 

Такође, специјалну плакету добила је учитељица Горица Димитријевић из крагујевачке Основне школе "Светозар Марковић" која је својој ученици Теодори Врањешевић из Крагујевца, која се две године лечила од рака у Немачкој, наставу свакодневно држала путем "скајпа".

Добитници специјалне плакете су и полицајци Немања Тривун и Ђорђе Елек, припадници Јединице за подршку Полицијске управе Фоча, јер су спасили два дечака која су, након наглог пораста водостаја на Дрини, остали заглављени на бетонском постољу куле моста на тој реци.

Награђени су и Владета Зарубица и Веско Божовић, спортски риболовци из Подгорице, који су са Војином Радовићем, такође из Подгорице, 4. новембра спасли из ледене Мораче четворочлану породицу Есада Маврића из Новог Пазара. Његов аутомобил је у кањону слетео у Морачу, риболовци су ушли у реку, док се Радовић који је пролазио магистралом, видевши да је неко у невољи, низ литицу спустио у кањон и са Зарубицом и Божовићем, спасао Мавриће.

Специјалну плакету добили су и монаси манастира Зочиште на Косову и Метохији који су једини Срби у том селу и који опстају упркос сталним нападима Албанаца.

Ово признање добио је и Иван Караџић, ронилац српског порекла који је учествовао у спасавању деце – младих фудбалера и њихових тренера, заробљених у пећини на Тајланду. 

Награђене су у Милица Ђекић, припадница Војске Србије у Јарчујку код Краљева која је 7. јула спасла жену из набујалог потока у етно-селу Лопатница надомак Краљева, као и Ирена Ивић – возач аутобуса градског превоза у Милвокију, родом из Прокупља, која је 22. децембра, возећи аутобус, зауставила возило како би спасила дете од годину и по дана које је само, по хладноћи, лутало улицом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво