Још има деце која нису у образовном систему

У Србији још увек има деце која нису у образовном систему, која су изложена тешком физичком послу и деце на улици, изјавила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Србије Славица Ђукић Дејановић која је говорила на шестој седници тог савета, одржаној у Палати Србија.

Министарка је подсетила да је функција тог савета да влади и ресорним министрима предлаже одређене алтивности и навела да ће на данашњој седници бити речи о правима детета, дечијим браковима.

"Према Индексу прекинутог детињства, где се Србија налази на високом месту, у нашој земљи још увек има деце која нису у образовном систему, деце која су изложена тешком физичком послу и деце на улици", рекла је Ђукић Дејановић.

Навела је да можемо бити задовољни неким параметрима као што је право детета да се здраво психомоторно развија у раном периоду и додала да је то право обезбеђено за највећи број деце.

Истакла је да у неким срединама у Србији и даље има малолетничких трудноћа и бракова и указала на последице које рано ступање у сексуалне односе и рађање може имати по здравље и будућност деце.

Ђукић Дејановић је говорила и о вршњачком насиљу које се у нашој земљи и даље догађа.

Навела је да се деца васпитавају и моделе за своје понашање имају у својој породици и истакла да васпитни утицај предшколских и школских установа треба да буде подигнут на још виши ниво.

"Вршњачко насиље се може и санкционисати на различите начине што никада није приоритетно предлог овог савета. Ми мислимо да је пре свега важна превенција, односно разматрање свих околности у којима се развија будућа особа која може бити носилац вршњачког насиља и мере превенције у односу на ту особу", рекла је Ђукић Дејановић.

Како је додала, ако дете у вртићу кад се наљути реагује тако што туче друго дете, вређа, малтретира животиње и слично то дете изискује посебан програм који ће покушати да га усмери да не буде будући насилник.

На седници је, између осталих, учествовала и чланица Националног савета за људска права у Мароку Наџат Мђид Маала која је говорила о искуствима и добрим праксама у формулисању националних политика за децу.

"Драго ми је што сам овде. Посету Србији сам започела јуче, имала сам врло занимљив састанак са госпођом Ђукић Дејановић. Велико ми је задовољство да чујем начин на који се ви бавите националном политиком, када је реч о деци", рекла је Маала.

Како је додала, најбољи начин да се проблеми решавају је да се гради повољно окружење за координацију.

"Велики изазов је како да се обезбеди ефикасна координација која омогућава добру имплементацију политика да би се обезбедило да деца на свим нивоима имају одржив приступ услугама које су квалитетне и које су у најбољем интересу детата", истакла је Маала.

Директорка Уницефа у Србији Ређина Де Доминицис је рекла су њени утисци веома позитивни и да је Србија остварила велики напредак у разним областима.

број коментара 0 Пошаљи коментар