Данас су Три јерарха

Верници и СПЦ обележавају празник Света Tри јерарха као успомену на Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. У нашем народу овај дан је еснафска слава металаца, док је код Грка то не само верски, него и национални и школски празник.

Према веровању, штите људе и животиње од мразева и злих ветрова. По ветровима који данас дувају прогнозира се како ће бити време у току године.

У време цара Алексија Комнена, дошло је међу ученим људима у Цариграду до несугласица и препирки, који је од тројице светитеља био највећи.

По једнима, то је био Василије Велики, због његове чистоте и храбрости, по другима Јован Златоусти, због чудесне речитости и јасноће у проповедању хришћанске вере, а по трећима свети Григорије Богослов, због недостижне висине у богословљу.

Тако дође и до поделе међу присталицама на Василијане, Григоријане и Јованите. Међутим, сва три светитеља јавише се у сну епископу Ехватијском, рекавши му да су они једно у Бога, да међу њима нема ништа противуречно и да нема ни првог ни другог ни трећег.

Поучише епископа како да установи заједнички празник, да престане са деобом оних који се споре и препиру око њих.

Састављена је заједничка служба и и празник Света Три јерарха, који се празнује данас, 12. фебруара по новом, односно, односно 30. јануара по Јулијанском календару. Сваки од светитеља има и свој посебан дан.

У нашем народу ово је еснафска слава металаца, док их православни грчки народ сматра не само црквеним већ и националним и школским празником.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво