Свако јаје биће нумерисано, класе Б више нема у промету

Министарство пољопривреде донело је нова правила за производњу и промет јаја, која подразумевају строже обележавање и класификацију јаја, као и нове услове који се тичу величине, изгледа, паковања и начина држања и исхране кока носиља. Која су нова правила и на шта треба да обратимо пажњу, било да јаја купујемо на пијаци или у радњи?

Јаја су досад по величини била подељена у седам класа – СС, С, А, Б, Ц, Д и Е. СС су била најкрупнија са 70 грама, а Е најмања са 45 грама. Нови правилник има потпуно другачију класификацију.

Нови правилник о производњи и промету јаја доноси поделу на јаја А и Б класе, с тим што ће у промету бити само класа А, каже Тамара Бошковић из Управе за ветерину.

"А класа значи да су јаја свежа и у промету ће се налазити само јаја А класе. Такође, постојаће и јаја изузетне свежине – стара највише 10 дана од ношења. Постојаће и екстра свежа јаја – до четири дана после ношења", напоменула је Бошковићева гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Класа Б више неће постојати у промету, већ ће ићи у индустријску производњу – у кондиторе или као храна за животиње.

Класификација по величини јајета остаће иста – од јаја S величине испод 53 грама до jaja XL величине преко 73 грама. 

Такође, постојаће и класификација на основу исхране кока.

"Ознака 0 су органска јаја, 1 јаја из слободног узгоја, 2 јаја подног узгоја, 3 кавезна јаја", истакла је Бошковићева додајући да ће та ознака бити саставни део броја који се налази и на јајету и на спољном паковању.

Свако јаје ће бити нумерисано бројем – број типа храњења кокошке, број објекта где се јаје производи, РС ознаке за Србију и регистрациони број који се додељује у бази података Управе за ветерину.

Када је реч о јајима која се продају на пијацама, она по новом правилнику носе назив "неупакована јаја". Такође, и на пијацама ће смети да се продају само јаја А класе.

"Индивидуални произвођач ће морати да има ознаку истакнуту на табли – да ли је органски узгој, која је величина и тако даље", навела је Бошковићева.

Рок трајања, и у продавницама и на пијацама, не сме да буде дужи од 28 дана од дана ношења.

"До 21. дана од дана ношења јаје може да дође на тржиште, седам дана је период који се више не толерише. Јаја ће бити те свежине које купац у Србији и треба да захтева", истакла је Бошковићева.

Нови правилник ступа на снагу од 14. фебруара, пре свега због произвођача који се баве извозом и имају услове да одмах почну са обележавањем јаја.

Остали произвођачи имају времена до 1. јула да се усагласе, истакла је Бошковићева.

Према њеним речима, нови правилник уведен је како би се стандарди у Србији усагласили са правилима у региону која су на снази већ десетак година. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво