Расте број оболелих од грипа у Чачку, шест пацијената у тешком стању

После Ниша, Пиротског и Златиборског округа, епидемија је јуче пријављена и у Моравичком округу. Број оболелих од грипа у Чачку расте нарочито у претходне две недеље. Старија жена која је примљена у чачанску болницу јуче поподне преминула је током ноћи. На интензивној нези је шест пацијената, од којих је двоје животно угрожено.

Повећан је прилив пацијената иу Општу болницу у Чачку, нарочито у службу грудног одељења и ургентне службе. На одељењу интензивног лечења је шест пацијената – четири пацијената су на механичкој вентилацији и у веома тешком су здравственом стању а два пацијента су животно угрожена и под непрекидним су надзором.

Портпарол Опште болнице у Чачку докторка Биљана Кочовић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је здравствено стање пацијената на интензивној нези углавном непромењено.

"Двоје пацијената су у озбиљном здравственом стању, животно су угрожени и борба за њихов живот траје из минута у минут. Када је о осталим пацијентима реч, можемо да кажемо да је направљен корак унапред, ка побољшању. Међутим, њихово стање је и даље озбиљно", истиче др Кочовић.

Код једног од пацијената је и лабораторијски потврђено присуство вируса грипа, а за остале се још чекају резултати.

Синоћ је у чачански болницу примљена старија жена у тешком стaњу, такође са знацима респираторне инфекције.

"Борба за њен живот је у току касних ноћних сати, нажалост, изгубљена. Реч је о старијој пацијенткињи, 86 година, хроничном болеснику, значи већ је имала болести које су компромитовале новонасталу ситуацију", објашњава др Кочовић.

Упитана за клиничку обдукцију двоипогодишњег малишана који је у суботу преминуо у чачанској болници, др Кочовић је рекла да ће о резултатима бити обавештене све надлежне институције.

У чачанској општој болници посете су забрањене од јуче у подне. У Моравичком округу лабораторијски је потврђен вирус грипа типа АХ1 код три пацијента.

Према информацијама Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", од последица вируса грипа у Србији до сада је умрло 18 људи, а пријављено је око 85.000 грађана са обољењима сличним грипу. Међу пријављеним случајевима је највише деце узраста до четири године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво