Крајње је време за измене закона, немамо решења за силоватеље повратнике

Оснивач Фондације "Тијана Јурић", Игор Јурић, рекао је за РТС да није требало да буде видовит па да предвиди да ће силоватељ Душан Мургашки, звани Пикасо, пошто је изашао из затвора покушати да понови кривично дело. Држава је закаснила са изменама Кривичног законика, каже Јурић и додаје да немамо решење за силоватеље повратнике.

Вишеструки осуђивани силоватељ напао је и повредио ножем радницу Клиничког центра у Новом Саду. "Кроз разговор са психолозима и стручњацима, дошао сам до закључка да ће се дело поновити и, када је изашао из затвора, рекао сам да није питање да ли ће поновити дело, већ је питање времена када ће га поновити", рекао је Јурић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, само присмотра је спасила неко дете да буде жртва Мургашког. Јурић је нагласио да полиција није била у обавези да га прати пошто је изашао из затвора, јер он није потпадао под Маријин закон.

Оснивач фондације "Тијана Јурић" упитао је колики је само притисак родитеља који живе у комшилуку једне такве особе као што је Мургашки.

"После напада у Новом Саду, питање је колико ће остати у притвору. Он је изашао 2018. године из затвора, после десет година казне за силовање, а пре тога је био у затвору још десет година, такође за силовање", рекао је Јурић.

Према његовим сазнањима, Мургашки је имао десетак силовања, али су му доказана три и он сада слободно шета.

"Хуманије је да овакав човек буде у затвору, него да га гледамо преко нишана, јер је он опасност за свако дете у Новом Саду", нагласио је Јурић. 

"Држава је закаснила са изменама Кривичног законика, а сам наш предлог је конципиран због повратника", каже Јурић и најављује да би до пролећа требало да се нађе у Скупштини.

Нада се да ово јесте једно решење, јер као друштво нисмо реаговали. "Овај човек ће после краћег затвора изаћи и ми нећемо имати решење", напоменуо је Јурић.

"Желим да живим као моја Тијана, не тиче ме се никаква политичка опција. Убица мог детета неће бити осуђен на доживотну казну, ништа не може ретроактивно да се учини. Захвалићу се када буде нешто добро урађено, а критиковаћу када нешто није добро", рекао је Јурић.

Очекује да формирана Радна група уради посао за добробит свих грађана Србије.

Јурић је најавио нови пројекат "нет патролу", преко које ће грађани моћи анонимно да пријаве сексуално злостављање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво