Дворац Хертеленди–Бајић сада споменик културе

Влада Србије донела је одлуку да Дворац Хертеленди–Бајић у Бочару код Новог Бечаја постане споменик културе, објављено је у најновијем броју "Службеног гласника".

Дворац је подигао племић Јожеф Хертеленди, велики жупан Торонталске жупаније, почетком 19. века у стилу класицизма, а крајем 19. века имање са дворцем купио је богати трговац и барон Тодор Бајић, иначе зет кнеза Милоша Обреновића.

У Одлуци Владе Србије назначено је да је дворац значајан како због архитектонско-стилских вредности, као пример резиденцијалне класицистичке грађевине изграђене у Војводини почетком 19. века, тако и због културно-историјских вредности, јер сведочи о значајним личностима које су живеле у њему.

Иницијативу за утврђивања дворца Хертеленди–Бајић у Бочару за споменик културе покренуо је пре две године Завод за заштиту споменика културе у Зрењанину.

Дворац је монументална приземна грађевина, правоугаоног облика са дворишним тремом, који представља једини улаз у дворац, јер на уличној фасади нема улаза.

Трем је централно постављен и главни је декор дворишне фасаде, а чине га шест масивних стубова који су повезани декоративном оградом од кованог гвожђа.

На главном улазу у дворац налази се декоративна капија од кованог гвожђа са елементима декорације романтизма, за коју се процењује да је искована средином 19. века. 

Ентеријер је био богато опремљен, али је мало сачувано од оригиналног изгледа, осим столарије која је очувана у целости – крила врата и прозора са браваријом, первазима стилизованим у класицистичком маниру, прозорским парапета и капцима.

Имање са дворцем је било ограђено пуним зидом од кога је преостала једино декоративна капија од кованог гвожђа са ступцима, на чијим су врховима скулптуре два лава-чувара.

Дворац је био окружен парком у коме се данас налази фудбалско игралиште.

У дворцу је једно време била смештена школа и фискултурна сала, а у једном периоду чак и сеоска дискотека.

Влада Србије утврдила је да су мере заштите дворца очување изворног изгледа спољашње архитектуре и ентеријера, свих конструктивних и декоративних елемената, оригиналних материјала, стилских и функционалних карактеристика.

Такође, утврђено је да је на дворцу забрањена преправка, доградња и надоградња, као и радови који могу угрозити статичку стабилност дворца.

Утврђено је и инсталирање громобранских уређаја и постављање уређаја за заштиту од пожара, а забрањено постављање прикључних кутија, ормара и клима уређаја на фасадама дворца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара