Дворац Хертеленди–Бајић сада споменик културе

Влада Србије донела је одлуку да Дворац Хертеленди–Бајић у Бочару код Новог Бечаја постане споменик културе, објављено је у најновијем броју "Службеног гласника".

Дворац је подигао племић Јожеф Хертеленди, велики жупан Торонталске жупаније, почетком 19. века у стилу класицизма, а крајем 19. века имање са дворцем купио је богати трговац и барон Тодор Бајић, иначе зет кнеза Милоша Обреновића.

У Одлуци Владе Србије назначено је да је дворац значајан како због архитектонско-стилских вредности, као пример резиденцијалне класицистичке грађевине изграђене у Војводини почетком 19. века, тако и због културно-историјских вредности, јер сведочи о значајним личностима које су живеле у њему.

Иницијативу за утврђивања дворца Хертеленди–Бајић у Бочару за споменик културе покренуо је пре две године Завод за заштиту споменика културе у Зрењанину.

Дворац је монументална приземна грађевина, правоугаоног облика са дворишним тремом, који представља једини улаз у дворац, јер на уличној фасади нема улаза.

Трем је централно постављен и главни је декор дворишне фасаде, а чине га шест масивних стубова који су повезани декоративном оградом од кованог гвожђа.

На главном улазу у дворац налази се декоративна капија од кованог гвожђа са елементима декорације романтизма, за коју се процењује да је искована средином 19. века. 

Ентеријер је био богато опремљен, али је мало сачувано од оригиналног изгледа, осим столарије која је очувана у целости – крила врата и прозора са браваријом, первазима стилизованим у класицистичком маниру, прозорским парапета и капцима.

Имање са дворцем је било ограђено пуним зидом од кога је преостала једино декоративна капија од кованог гвожђа са ступцима, на чијим су врховима скулптуре два лава-чувара.

Дворац је био окружен парком у коме се данас налази фудбалско игралиште.

У дворцу је једно време била смештена школа и фискултурна сала, а у једном периоду чак и сеоска дискотека.

Влада Србије утврдила је да су мере заштите дворца очување изворног изгледа спољашње архитектуре и ентеријера, свих конструктивних и декоративних елемената, оригиналних материјала, стилских и функционалних карактеристика.

Такође, утврђено је да је на дворцу забрањена преправка, доградња и надоградња, као и радови који могу угрозити статичку стабилност дворца.

Утврђено је и инсталирање громобранских уређаја и постављање уређаја за заштиту од пожара, а забрањено постављање прикључних кутија, ормара и клима уређаја на фасадама дворца.

број коментара 0 пошаљи коментар