Један човек, а три матична броја

Колико матичних бројева може да има један човек? Не један, не ни два, већ три матична броја имао је Велимир Вучетић. Тако је у аманет својим наследницима, ни крив ни дужан, оставио да се боре са администрацијом. Кажу да су се и у МУП-у чудили овом случају.

Како је могуће да неко има три јединствена матична броја у којима се разликују подаци о датуму и години рођења? – пита се Здравко Вучетић, који је такво искуство имао у вези са документацијом покојног оца Велимира.

Када су му за потребе оставинске расправе у општинској канцеларији издали Велимирову крштеницу и умрлицу са различитим подацима у матичном броју, службеници у Пореској управи нису хтели да приме такав документ.

"Они су погледали и рекли: 'Све је у реду, али не можемо да вам издамо документ јер се не слаже матични број.' Њима је МУП послао тотално други матични број, по коме је све исто осим што је мој отац три године млађи. Службеница у Љермонтовљевој улици рекла је: 'Нема проблема, два броја, дешава се грешка, сад ћемо проверити.' Укуцала је у компјутер да види који број је валидан и онда је рекла: 'Господине, случај је много озбиљан. Први пут се дешава у мом животу, он нема само та два матична броја која сте ви навели, он има код нас још један матични број, трећи број, где се не слаже датум рођења", испричао је Здравко за РТС.

Од МУП-а је коначно добио уверење са четвртим јединственим матичним бројем покојног оца. Такав документ је сада валидан.

Здравко каже да је оцу, док је био жив, рођендански поклон куповао на Малу Госпојину, мада је у личној карти датум рођења другачији.

"Тако да сам ја куповао поклоне за тај датум, а сад видим да сам куповао дан касније", примећује Здравко.

Велимир се, како каже његов син, никада није задуживао нити узимао кредит, зато и није за ту сврху користио личну карту са погрешним подацима. Поставља се питање – шта би било да јесте, јер је злоупотреба туђег матичног броја кривично дело.

"Али чешће служи као средство за остварење тежих кривичних дела као што је фалсификовање исправе, превара, фалсификовање или злоупотреба платних картица, такозвана крађа идентитета је веома чест начин злоупотребе података о личности, а интернет и коришћење друштвених мрежа генерално су учинили фреквентнијом ову врсту криминалитета", напомиње проф. др Младен Милошевић са Факултета безбедности.

Како истичу на Факултету безбедности, јединствени матични број грађана није идеална метода идентификације, јер број сам по себи открива податаке о личности: годину и место рођења и пол, а само последње три цифре резултат су компјутерске комбинације.

"Боље је решење које постоји, рецимо, у САД – social security number – које су примениле и неке европске државе, попут суседне Хрватске. Такозвани 'особни идентификацијски број' представља низ од једанаест цифара за матични број, при чему је десет цифара резултат случајне комбинације, а 11. је резултат прорачуна. На тај начин ви не откривате ниједан податак о личност самим увидом у матични број", објашњава професор Милошевић.

У случају пензионера Велимира Вучетића, који је преминуо, тешко је ући у траг ко је погрешио приликом уписа његовог матичног броја.

Јединствени матични број је "говорећа шифра" која може да открије све о нама, али и да се злоупотреби – туђим матичним бројем може да се отвори рачун у банци и подигне кредит на туђе име, али и да се отвори фирма.

број коментара 0 пошаљи коментар