"Увођење припреме тешког убиства у Кривични законик ради веће безбедности грађана"

Начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије Дејан Ковачевић каже да су полицијски службеници са дугогодишњим искуством, након анализе ефеката рада и могућих превентивних мера које би допринеле спречавању извршења кривичних дела на територији земље, израдили предлог за увођење новог кривичног дела – припремање кривичног дела тешко убиство.

Дејан Ковачевић напомиње да у МУП-у сматрају да ће увођење новог дела у Кривични законик допринети већој безбедности грађана.

Наводи да уколико се прикупе докази који указују да је одређена особа или криминална група припремала тешко убиство да треба да буду оштрије кажњене него што је то сада случај.

"Иако су имали намеру да изврше тешко убиство, али су благовремено спречени од стране истражних органа, овакви извршиоци се сада могу једино процесуирати за блажа кривична дела, што подразумева и блаже санкције", указује Ковачевић.

Ковачевић наводи да тренутна пракса показује да чланови криминалних група, који су откривени у припреми убиства могу одговарати, рецимо, за недозвољено ношење оружја или држање експлозива, што их махом не одвраћа од њихове намере да то убиство на крају и изврше.

Начелник УКП-а оценио је као потпуну бесмислицу наводе да ће на стотине грађана завршити у притвору на основу оперативних сазнања, истиче се у саопштењу МУП-а.

"Према нашем законодавству, надлежно тужилаштво води истрагу, а то значи да полицајци поступају искључиво у складу са захтевом тужилаштва, по чијем налогу се прикупљају и докази за кривично дело.

"Уколико наш предлог буде усвојен и у случају припреме тешког убиства сви прикупљени докази морају јасно и недвосмислено указивати да се ради баш о припреми тешког убиства", истакао је Ковачевић.

Ковачевић је такође подсетио да је даље на судијама да на основу прикупљених доказа одлуче да ли постоји основ за притвор.

"Сматрамо да је реч о предлогу који ће допринети спречавању извршења оваквих тешких дела и представници МУП-а ће, кминистар Небојша Стефановић и најавио, са овим предлогом изаћи пред интерресорну радну групу, која се бави израдом предлога измена и допуна Кривичног законика", додао је Ковачевић.

"Очекујемо да га у сарадњи са колегама из других професија, са којима смо у овој групи, размотримо и уврстимо у предлог измена Кривичног законика, а зарад остваривања нашег заједничког циља - сузбијања криминала и веће безбедности наше земље", рекао је Ковачевић.

Подсетио је да се поменута интерресорна група састоји од представника Министарства правде, који су носиоци израде предлога, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Удружења тужилаца и судија, представника адвокатске коморе, професора Правног факултета у Београду и невладиних организација.

број коментара 0 Пошаљи коментар