Пријављена епидемија грипа и у Моравичком округу

Завод за јавно здравље Чачак пријавио je епидемију грипа на територији Моравичког округа, изјавила је за "Танјуг" Драгана Димитријевић, шеф за епидемиолошки надзор "Др Милан Јовановић Батут".

Eпидемија грипа пријављена je због пораста пацијената који се јављају са симптомима сличним грипу, кажу у чачанском Заводу за јавно здравље.

У претходне две недеље у овом округу пријављено је 349 оболелих, наводе у заводу.

Портпарол Опште болнице у Чачку Биљана Кочовић каже за Танјуг да је све више пацијената са респираторним инфекцијама у тој установи.

"На одељењу интезивне неге примљено је шест пацијената од којих су четири на механичкој вентилацији. Два пацијента су у врло лошем стању и оно се прати из минута у минут", рекла је Кочовић.

Код једног пацијента је потврђен вирус типа А1Х1Н1, а резултати осталих пацијената се чекају.

Епидемија грипа проглашена је још у Пиротском, Златиборском округу и на територији града Ниша, а петнаест особа је умрло од овог типа грипа, кажу у Батуту.

Најновији подаци Института за јавно здравље Србије показују да је у Србији пријављено 84.969 грађана са обољењима сличним грипу, а да је 15 особа умрло од последица вируса грипа.

Како је објављено на сајту Института, од 28. јануара до 3. фебруара регистрована су 15.732 случаја обољења сличних грипу. Највећи број оболелих у Србији бележи се код деце у узрасној групи до четири године.

Према подацима Института, епидемија грипа, је поред Моравичког округа, до сада пријављена и на територији града Ниша и на подручју Пиротског и Златиборског округа.

број коментара 0 Пошаљи коментар