Питање свих питања – како спречити исељавање из Србије

Према подацима Организације за економску безбедност и сарадњу, Србију је од почетка века напустило око 654.000 људи, што значи да смо изгубили цео Нови Сад и Ниш. Највише одлазе млади између 15 и 24 године. Mинистар рада Зоран Ђорђевић каже за РТС да су емиграције "питање свих питања" – како да опстанемо, задржимо и вратимо младе.

Држава Србија планира да формирањем Координационог тела за економске миграције заустави масовни одлазак из земље. Данас ће се одржати први састанак тима.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су у тиму академици, универзитетски професори, али и експерти који се баве економским миграцијама, као и синдикати, уније послодаваца и привредници.

Влада ће, истиче, том Координационом телу дати логистику како би се урадили студија, стратегија и акциони план.

"Ово је питање свих питања – како да опстанемо, задржимо и вратимо младе у Србију", навео је Ђорђевић.

Процењује се да се за две године из Србије у Немачку иселило више од 51.000 људи, а у првој половини 2018. готово 19.000 радника из Србије имало је дозволу боравка у Немачкој, што је 2.000 више него у истом периоду претходне године, подаци су немачке Савезне службе за миграције.

Ђорђевић упозорава да бисмо додатан проблем могли да имамо у будућности, када Србија уђе у ЕУ – неконтролисан одлив грађана у поједине државе чланице.

"Од 2014. радимо озбиљно по свим сегментима. Затечено стање није било добро, али када су реформе показале резултате, стекли су се услови да формирамо тим, имамо подлогу коју можемо да им дамо како би нам рекли шта да урадимо", истакао је министар рада.

Званични податак показује да сваки трећи студент планира да оде из Србије, а да не намерава да се врати 76 одсто високообразованих људи.

Осим без лекара, медицинских сестара и техничара, остајемо и без возача, па је све више пензионера за воланом градског превоза у Београду.

Ђорђевић указује да је обавеза Владе да створи услове како би они сами желели да остану у Србији и овде видели перспективу.

Иако не очекује да ће Србија у кратком року постати економска мека, указује да је Србија прелепа земља, земља одличних радника. Имамо потенцијал и верујем да ћемо успети, закључио је Ђорђевић.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво