Шта ће и кога снимати 1.000 нових камера по градским улицама

Полиција ће у наредне две године у Београду инсталирати скоро 1.000 стационарних камера за видео-надзор на 800 локација. Директор полиције Владимир Ребић рекао је за РТС да ће тај систем у значајној мери омогућити лакши рад полиције на откривању свих аката противправног понашања. Не постоји разлог да се грађани брину да ће њихова приватност бити угрожена, истакао је Ребић.

Неће бити значајније улице, улаза или пролаза између зграда који неће бити покривен камерама.

Полицији ће то олакшати посао, грађанима треба да донесе већу безбедност, али има и оних који сматрају да ће им одузети нешто слободе и интиме.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да су познате све локације и да је урађено испитивање и анализа догађања, пре свега кривичних дела на територији Београда.

"Ово је систем који ће у значајној мери омогућити лакши рад полиције на откривању свих аката противправног понашања, да ли се ради о кривичним делима или прекршајима, али ће у значајној мери подићи свест код грађана да не чине противправна понашања, да не би били санкционисани", истиче Ребић.

Наводи да у конкретном случају, на 61 месту постоји 107 камера које су значајно унапређене, оне бележе све, њихова резолуција је изузетно добра, јер су то паметне камере.

Објашњава да оне могу да препознају регистарске таблице што је значајно код откривања разних кривичних дела – да знамо кретање возила за која су сведоци указали, да ли има неки део регистарског броја, да ли има боју, марку.

У овом тренутку је у завршној фази успостављање функционалности препознавања лица што ће бити значајно велики помак у раду криминалистичке полиције – за препознавање учинилаца кривичних дела, истакао је Ребић.

Последњих дана возачи се распитују где су постављене нове камере. Оне су означене као камере за брзу вожњу, жуту траку, црвено светло.

Један део камера ће бити опредељен за откривање саобраћајног прекршаја пролаза на црвено светло, некоришћење сигурносног појаса, коришћење мобилног телефона супротно правилима, непрописно претицање, наводи директор полиције.

"То је значајно мањи део у односу на оно што ћемо имати за две године, када буде хиљаду камерних места. Фокус ће бити на спречавању чињења најтежих кривичних дела, убистава и других дела која изазивају узнемиравање грађана", рекао је Ребић.

Према његовим речима, пројекат ће ићи фазно. У марту ће бити нових десет локација које подразумевају постављање одређене конструкције са инфраструктуром за постављање једне или више камера.

У јуну ће доћи следећих 50 места, у септембру 200, до краја године 400 и до краја 2020. ће бити 800 места. Биће покривено готово све најважније улице у Београду, ауто-пут, односно магистрални путеви који воде ка Београду.

"Имаћемо заокружен систем, јер немамо довољан број полицијских службеника да тек тако то посматрају и уочавају. Када се деси догађај, камере су ту да помогну", напомиње Ребић.

"Не постоји разлог за бригу грађана" 

Има оних који сматрају да снимање није у директној вези са смањивањем кривичних дела, односно да то не утиче на превенцију.

Грађани немају ни један разлог да сумњају да ће постојати промил могућности злоупотребе, наглашава директор полиције.

Како каже, овај пројекат ће у енормној мери допринети већој безбедности грађана, пре свега, Београда, а када се прошири и грађана целе Србије.

Највећи европски градови, попут Лондона и Монака, деценијама имају значајно већи број камера него што то има Београд, подсећа директор полиције.

"Овај пројекат, захваљујући посвећености и енергији министра Небојше Стефановића, чини чуда", каже Ребић.

Наводи пример када се 2014. године десио случај убиства Луке Јовановића на Бранковом мосту – да би се открили починиоци тог дела прегледано је око 96.000 сати, зашта се ангажовало 100 полицијских службеника у тридесетак дана.

"Да смо тада имали овај систем потрошили би сат времена да пронађемно учиниоца. То је невероватна уштеда", указује Ребић.

Објашњава да овај систем не функционише на Интернету, него на њиховој локалној мрежи.

"Да ли сте чули да је неки хакер упао у базу података о личним подацима. То је немогуће. У оквиру самог Министарства постоје интерни прописи који јасно дају дозволу неком ко има право да приступи и свако одступање се алармира. Ако би неко направио пропуст, знало би се", каже Ребић.

Истиче да не постоји разлог да се грађани брину да ће њихова приватност бити угрожена.

Говорећи о изменама закона које предвиђају строже казне за починиоце најтежих кривичних дела, навео је да посао близу краја.

"Формирана је интерресорна радна група Министарстава правде, унутрашњих послова, здравља. Укључени су и Правни факултет у Београду, Адвокатска комора, невладине организације. Определили смо се за пооштравање одређених казни и увођење кривичног дела припремање тешког убиства", закључио је Ребић.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(субота, 09. феб 2019, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

kamere

Dve kamere postavite na autobuskim stajalistima u centru Zarkova, po jednu na obe strane.
Parkira se kako ko hoce i smeta autobusima i putnicima. Pojedinci ostave automobil i odu negde na duze, kao da je parking mesto.
Hvala.

(субота, 09. феб 2019, 19:10) - RTNoLAND [нерегистровани]

Ljudska glupost

Sta reci,a ne zaplakati.Gde se Srbija moze porediti sa nekim Londonima, Amerikama, pa sta je vama?Sto se tice ovih drugih kazni,pa onaj ko zeli i namerava da povredi ili eliminise nekog nece spreciti nikakve kazne, jer je sigurno spreman da preuzme svu krivicu.Neosnovane optuzbe, ljudska volja i sloboda ne mogu biti spreceni.Na kraju svaki covek ce da uradi ono sto zeli po cenu svega.

(субота, 09. феб 2019, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

Ma

koliko to sve košta, i ko je izvodjac radova? Ako nije tajna!

(субота, 09. феб 2019, 17:23) - Maja [нерегистровани]

@Zika

Ti nisi video ni B od Beča. Ako je toliko lepa “ naša “ država, zašto živiš u Beču?

(субота, 09. феб 2019, 16:13) - Stojko seljak [нерегистровани]

Jel će te kamere i da funkcionišu ili...???

A sve te kamere koje budu postavljene, hoće biti i u funkciji i prikrljučene na sistem osmatranja, ili će biti samo po potrebi u funkciji i po potrebi "van funkcije" (u zavisnosti o kojoj osobi se bude radilo). Do sada sve te "moderne tehnologije" i mnogo postavljenih kamera nije nesto bilo u upotrebi (bez obzira na to sto ste silne novce od gradjana zakopali u pesak zarad te moderne tehnike)...

(субота, 09. феб 2019, 15:17) - Stefan [нерегистровани]

Evrooa

Pa dobro kukate hocete Еvropu. To vam je to. Do pre 5 godina svaka peta kamera instalirana u svetu bila je u parixu i londonu. Danas je trka ko ce staviti vise kamera.

(субота, 09. феб 2019, 13:34) - anonymous [нерегистровани]

Srbin treba da ima svoja prava

Odusevljen sam kad ovaj gospodin jedno 150 puta kaze kako nema razloga da brinemo da ce nam privatnost biti narusena. Uopste mi ne postaje sumnjivo. Niti sto nije naveo niti jednu proceduru kako ce nam se garantovati da nece biti zloupotreba, niti povecanje kazni za nekog ko i proba da zloupotrebi ove podatke. Donesite i drakonske zakone za nekoga ko nas nadgleda nezakonski pa da onda mozda poverujemo kad ga sprovedete i osudite svakog drzavnog sluzbenika ko zloupotrebljava. Onda mozda poverujem

(субота, 09. феб 2019, 13:18) - Паметњаковић [нерегистровани]

Приватност

Уколико камере буду биле напољу, у јавном простору, а не у приватним становима, онда сигурно неће нарушавати приватност.

(субота, 09. феб 2019, 12:45) - ES [нерегистровани]

Privatnost

Onaj koga je briga za privatnost jer nema sta da krije verovatno ga je briga i za slobodu govora jer nema sta pametno da kaze.

(субота, 09. феб 2019, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Rodoljube Sabicu, reaguj

Kamere mogu da sluze za nadzor, ali sadrzaj ne sme da se snima, jer se tako povredjuje privatnost gradjana, sto je protivustavno. Ispada da ce svakoga da prate i snimaju.