Неизвесна судбина мини-хидроелектране на Брезни

Шумарски факултет у Београду одбио је да изда у закуп земљиште на подручју Специјалног резервата природе на Гочу код Краљева, инвеститору које планира да на тој локацији изгради мини-хидроелектрану. Приликом израде Студије о процени утицаја на животну средину мини хидроелектране Караула на Гочу, нису консултовани стручњаци који се баве проучавањем биодиверзитета нити су спроведена основна хидробиолошка истраживања, наведено је у саопштењу Шумарског факултета.

На Гочу је пре две године изграђена једна мини хидроелектрана деривационог типа, капацитета 1.500 киловат-сати и дужине цевовода од 3,5 километра. Доток воде је са 200 литара у секунди, у кориту реке опао на 17 литара тако да је оно током већег дела године суво што показују и фотографије.

"На реци Шошаници и Брезанској реци направљена је једна таква хидроцентрала где се и сада већ види да се нарушава целокупан водни систем и целокупан екосистем на тим локалитетима", каже Славко Јовановић, управник Специјалног резервата природе Гоч - Гвоздац.

Предузеће "Хидро-Тан" из Београда жели да изгради исто постројење на реци Брезни која протиче кроз резерват природе Гоч.

Клисура реке Брезне на Гочу и сама река су под посебном заштитом државе. Упркос томе, инвеститор планира да положи око два километра цеви како би усмерио ток реке право на мини хидроцентралу.

Инвеститор "Хидро-Тан" из Београда тврди да је прибавио сва потребна решења и дозволе за изградњу овог објекта. 

"Привредно друштво Мини-хидроелектрана Караула поседује правоснажну енергетску и грађевинску дозволу као и пријаву радова, који су у складу са просторним планом града Краљева, усвојеним урбанистичким пројектом и студијом о процени утицаја на животну средину", наводи "Хидро-Тан". 

Драган Јосић, хидроинжењер каже да постоји и студија процене утицаја на животну средину коју спроводи Министарство за заштиту животне средине и то је још један тест да ли та електрана може да се гради или не може.

"Ако су сви дали позитивне услове и имаоци јавних овлашћења и министарства онда може да се изда грађевинска дозвола и електрана може да се гради", каже Јосић.

Студија о процени утицаја на животну средину не обухвата све хидробиолошке карактеристике Брезанске реке нити процене о режиму наноса и ерозивног материјала у њеном сливу и зато није прихватљива за Шумарски факултет.

"Пошто је ово заштићено подручје, односно специјални резерват природе, све делатности односно активности које указују на промене ових својстава су законом забрањене и то даје могућност Шумарском факултету да не да сагласност за постављање цевовода у дужини од 2.000 метара јер би самим тим дошло до нарушавања целокупног еко система", рекао је Игор Чукановић, управник Наставне базе Шумарског факултета на Гочу.

Одлуку Шумарског факултета да не изда земљиште у закуп и заштити специјални резерват природе подржао је и Савет Универзитета у Београду. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се