Преглед штампе (19.12.2008.)

Политика: Сведоче Тадић и Ђелић; Новости: И избори у игри; Прес: Уговорена испорука гаса за 2009. преко „Југоросгаса"; Блиц: Амфилохије забранио Григорију да говори

Дневне новине данас пишу о предстојећем сведочењу председника Србије Бориса Тадића и потпредседника Владе Србије Божидара Ђелића у поступку против Владице Симоновића, оптуженог за угрожавање њихове безбедности, (не)стабилности владајуће коалиције, снабдевању гасом у следећој години, атмосфери у СПЦ, ...


Сведоче Тадић и Ђелић

Председник Србије Борис Тадић и потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић биће позвани да сведоче пред Четвртим општинским суду у Београду пред којим је у току поступак против Владице Симоновића, оптуженог за угрожавање њихове безбедности. Одлуку о позивању Тадића и Ђелића, на јучерашњем суђењу, донео је судија Душан Миленковић.

- Тадић и Ђелић највероватније ће сведочити путем видео линка, којем ће присуствовати тужилац и Симоновићев бранилац. Датум наставка суђења биће накнадно саопштен и то када се обави њихово сведочење на околност да ли сматрају да им је безбедност била угрожена плакатима којима је Симоновић 2. маја облепио Београд - рекао је судија Миленковић.

Суд је наложио и да се обави неуропсихијатријско вештачење Симоновића, који јуче није желео да изнесе своју одбрану, напомињући да остаје при изјави датој у истражном поступку.

Симоновић је у истрази одбацио све наводе оптужбе, која га терети за кривично дело угрожавања безбедности Тадића и Ђелића, истичући да плакатима које је лепио није имао намеру никоме да прети, већ да изрази револт поводом потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ (ССП).

Симоновићу, који је у јавности познат као „вођа српских навијача", суди се због угрожавања безбедности председника и вицепремијера, јер је 2. маја, после потписивања ССП-а, лепио плакате по Београду са њиховим фотографијама, на којима је писало „државни непријатељ" и „један је Пуниша Рачић".

Симоновић је, после јучерашњег суђења, рекао новинарима да није охрабрен чињеницом да су Тадић и Ђелић позвани да сведоче, али да се нада да ће они рећи да се нису осетили угроженим и да ће случај после тога бити обустављен.

За кривично дело угрожавања сигурности највиших државних званичника запрећена је казна до три године затвора.

И избори у игри

Сви у владајућој коалицији јавно тврде да су ванредни парламентарни избори најгоре решење за излазак из тренутне политичке кризе. Ипак, како сазнајемо, сви већ озбиљно разматрају чак и ту опцију.

До сусрета лидера ДС и Г 17 плус, о којем су претходни дан причали извори из Динкићеве странке, према нашим сазнањима до краја ове недеље неће бити ништа. Од тог сусрета, према нашим сазнањима, до краја ове недеље неће бити ништа.

Очигледно је да постоји озбиљан шум на линији Тадић - Динкић, јер се њих двојица, речено нам је у владајућој коалицији, нису ни чули од прошлог четвртка и седнице Владе на којој се отворила пукотина због продаје НИС.

Пошто је Томислав Николић, лидер СНС, поручио да неће дати мањинску подршку крњој влади без Г 17 плус, знатно се одступило од могуће реконструкције Владе, као опције изласка из ћорсокака.

Такође, и Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, поручио је да они не руше Владу Мирка Цветковића, али да ванредни избори треба да буду одржани да би Србија ишла напред. Његова странка, чак и када би хтела, нема довољно посланика да би подупрла већину, ако јој Динкић откаже послушност.

Најјачи аргументи свих у Влади у прилог тези зашто треба, по сваку цену, избегавати изборе јесте рачуница да би Србија на њих потрошила више од 1,5 милијарди динара (толико су коштали овогодишњи парламентарни избори), и то усред надолазеће светске економске кризе.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић (ДС) оценио је да су нови избори лоше решење, али да је "увек могуће да дође до реконструкције Владе".

Вицепремијер Божидар Ђелић био је нешто помирљивији: - Влада је стабилна, али то не значи да сви треба да имају исте ставове. Економска криза нам даје мотив да радимо још брже и прецизније.

У Г 17 плус су нам рекли да је могућност реконструкције Владе питање за премијера и да ће њихови министри радити као да ће Влада да траје цео мандат, али да се не боје ни избора.

Званично, Динкић тврди: - Влада ради и то је њен посао, као што је посао аналитичара да анализирају, а спекуланата да спекулишу.

Социјалисти верују да је владајућа већина стабилна, али поручују да би, у случају Динкићевог изласка, реконструкција Владе била боље решење од ванредних избора.

Министар без портфеља Сулејман Угљанин, који је близак лидеру Г 17 плус, изјавио је у среду да његова Бошњачка листа за европски Санџак има интерес да и даље подржава Владу Србије и скупштинску већину.

Уговорена испорука гаса за 2009. преко „Југоросгаса"

Генерални директор „Србијагаса" Душан Бајатовић казао је да Србија тренутно за 1.000 кубних метара гаса плаћа 495 долара, а од 1. јануара цена гаса ће бити нижа и требало би да износи око 450 долара.

У саопштењу „Србијагаса" истиче се да је обезбеђена довољна количина гаса за сигурно и континуирано снабдевање потрошача у Србији. Како се наводи, анекс уговора о испоруци природног гаса потписали су генерални директор „Србијагас"а Душан Бајатовић и извршни директор „Југоросгаса" Владимир Колдин, и додаје да је потписивање тог анекса претходно одобрио Управни одбор „Србијагаса".

„Србијагас" је јуче и формално покренуо иницијативу за повећање удела у „Југоросгасу", са 25 на 49 одсто капитала.

Иначе, заменик председника управног одбора „Гаспрома" Александар Медведев изјавио је јуче да се ова компанија припрема за коначно потписивање документа о куповини 51 одсто акција „Нафтне индустрије Србије". Он је рекао да се очекује да ће тај документ бити потписан заједно са друга два из енергетског споразума са Србијом, додајући да се „сада прецизира датум потписивања, пошто ће то бити учињено у присуству високих државника две земље".

Медведев је навео да су документи за пролазак гасовода „Јужни ток" и реконструкцију „Банатског двора" парафирани и спремни за потписивање.

- Други и трећи документ су већ парафирани и спремни за потписивање. Биће потписани заједно са документом о НИС-у, где експерти још треба да прецизирају неке детаље и формулације - рекао је он.

Медведев је, на питања новинара, казао да „Гаспром" поседује неопходне количине гаса како би напунио и Северни и Јужни ток. „‘Гаспром' има гас, има и новац за изградњу гасовода", нагласио је Медведев.

Амфилохије забранио Григорију да говори

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије забранио је владики захумско-херцеговачком Григорију да надаље јавно говори о Цркви. Митрополит је то поручио преко телефона. Дан пре митрополитовог позива, владика Григорије је истакао да у СПЦ има оних којима одговара статус кво, али да је његово уверење и вера да епископи нису ту ради себе, „него ради заједнице коју претходе и коју воде". Владика Григорије до сада се управо највише обраћао митрополиту Амфилохију, позивајући га на обнову Цркве и враћање реда и поретка.

Током дана није било могуће ступити у контакт са митрополитом Амфилохијем, који је био у Црној Гори у Цетињском манастиру. И поред многобројних позива „Блица", нико се није јављао на статични телефон, а митрополитов мобилни био је искључен. Тако није било могуће добити објашњење које интересује јавност - шта је засметало митрополиту од онога што је владика Григорије износио. У Патријаршији у Београду кратко за „Блиц" кажу да су у Цркви сви једнаки.

Један од владика који није желео да му се помиње име и који је међу најмање двадесетак епископа који су до сада упутили писмо подршке ставовима владике Григорија, каже за „Блиц" да митрополит не може забрањивати, али и додаје да је и то још један у низу примера зашто је неопходно враћање поретка у Цркви и зашто треба бирати патријарха.

Владика Григорије је под јурисдикцијом Сабора, уосталом као и ми остали, а не неког другог епископа. Тим пре зато што Григорије није хтео да иде у јавност са писмом, већ га је упутио нама, својој сабраћи. Ако је тако изашло, а епископ позван да каже шта је мислио, он је ту најмање крив, и то му се не може спочитавати - појашњава један од владика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво