Програм за помоћ незапосленим у Србији

Стопа незапослености у Србији износи 13,5 одсто и то је кључни проблем за Србију, речено је на представљању пројекта "Запослени, оснажени" у Београду. Наредне године могуће повећање броја незапослених због ефеката светске економске кризе.

Стопа незапослености у Србији тренутно износи 13,5 одсто али се у наредној години, због ефеката светске економске кризе, може очекивати повећање броја незапослених, истакнуто је на конференцији за новинаре Центра за демократију и помирење у Jугоисточној Европи.

Представник Националне службе за запошљавање Драган Ђукић рекао је на конференцији поводом представљања пројекта "Запослени, оснажени" да је проблем незапослености кључни проблем са којим се држава суочава и додао да проценат од 13,5 одсто представља смањење у односу на прошлогодишњи.

Ђукић је додао да проценат запослености у Србији износи 51 одсто, што није задовољавајуће када се пореди са земљама Европске уније али да је на нивоу као и у земљама региона - примера ради, у Хрватској је стопа запослености 53 одсто.

"Влада Србије има сет мера за подршку незапосленим особама а посебно за незапослене који долазе из осетљивих група као што су избеглице и расељена лица", рекао је Ђукић.

Помоћ незапосленим, заинтересованост недовољна

Национална служба за запошљавање, према његовим речима, спроводи тренинге за активно тражење посла, организује сајмове запошљавања, даје субвенције послодавцима и организује тренинге за израду бизнис планова за самозапошљавање као и курсеве за учење језика, доквалификацију и преквалификацију.

Истакао је да у свим тренинзима, субвенцијама и програмима људи који долазе из осетљивих група имају приоритет али да је и поред лоше материјалне ситуације у којој се налазе, њихова заинтересованост за учешће у програмима који би довели до проналаска посла, недовољна.

"Од укупног броја незапослених лица која се налазе на евиденцији Службе, око 30 одсто ради на црно у грађевинарству и угоститељству", рекао је Ђукић.

"Запослени, оснажени" за избегла и расељена лица

Извршни директор невладине организације Центар за демократију и помирење Ненад Шебек рекао је да је та организација пре две године покренула пројекат "Запослени, оснажени", који је имао за циљ да избеглице и расељена лица, код којих је стопа незапослености много већа, стекну знања и вештине како да стигну до радних места.

Шебек је истакао "За две године, око 5.700 породица се обратило за помоћ нашим канцеларијама у Србији које су им помогле правним саветима за узимање личних докумената, за остваривање станарског права, и права на пензију", додао је Шебек.

Пројекат се наставља и следеће године када ће бити организоване обуке за око 1.000 корисника из области: социјалне вештине, информатичка обука, веб дизајн, рачуноводсто, предузетништво и узгајање гљива.

Ненад Шебег сматра да се, због финансијске кризе, следеће године може очекивати повећање броја незапослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи