Кад је тешко – ту је Црвени крст

Црвени крст у Србији постоји већ 143 године и данас слави рођендан. Већина хуманитарних организација оснива се због одређеног пројекта – оне дођу и оду, а Црвени крст је увек ту, каже за РТС проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.

Црвени крст Србије има 183 локалне организације и две покрајинске, са укупно 777 професионално запослених и 69.453 волонтера.

Професор Радовановић је, гостујући у "Београдској хроници", рекао да се у свету успешност Црвеног крста мери односом броја волонтера на једног професионално запосленог.

"Сматра се да је Црвени крст који има 16 до 20 волонтера на једног запосленог врло успешан, а ја сам израчунао да ми имамо 89 волонтера на једног запосленог", истиче професор Радовановић.

Председник Црвеног крста Србије сматра да то показује квалитет рада, али и однос грађана према тој хуманитарној организацији.

Указује да је сваки кутак Србије покривен организацијама Црвеног крста, које живе живот своје локалне заједнице. Грађани могу да им се обрате, било да желе да волонтирају или да им је потребна помоћ.

Црвени крст не даје новац, осим у изузетним ситуацијама као пре пет година када су Србију погодиле велике поплаве. Тада је, подсећа проф. Радовановић, по жељи међународних донатора преко Црвеног крста пребациван новац за помоћ становништву у угроженим подручјима.

Помоћ се углавном састоји од пакета хране или хигијене, а у ванредним ситуацијама у питању је материјал за обнову.

Професор Радовановић подсећа да Црвени крст има своје социјалне програме и да су категорије јасно дефинисане. Сви који су у једној категорији – морају да буду збринути, без дискриминације.

"Кад год се направе критеријуми за доделу помоћи, онда сви који се налазе у оквирима тог критеријума морају да буду једнако третирани", напомиње професор Радовановић.

Први човек Црвеног крста Србије истиче да је наш народ дубоко хуман и да се то види по интересовању волонтера, али и по томе како се људи поставе у ванредним ситуацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво