Мобилни мамограф у Лебану, прегледи за жене из Јабланичког округа

После пет година у Дому здравља у Лебану поново ради покретни мамограф. Већ првог дана прегледано је 40 жена. Мамограф у Лебану остаје до краја месеца, а преглед могу да закажу жене из целог Јабланичког округа.

Потребно је мало времена и много свести о важности превентивних прегледа посебно после 50. године. Термин се заказује, снимање завршава за само петнаестак минута. Већ првог дана долазак мамографа поред жена из Лебана искористиле су и жене из Бојника и Медвеђе.

Стана Цветковић из села Бошњаце каже да се све завршава брзо. 

"Важно је да се жене прегледају на време, све што се открије на време се и лечи", каже Јасминка Младеновић из Лебана.

Мобилни дигитални мамограф са најмодернијом дигиталном опремом испред Дома здравља у Лебану био је постављен и 2014. када се прегледало 1.000 жена. Промене на дојци откривене су код 10 одсто.

Јасмина Стојковић из Бојника каже да има два бенигна тумора.

Иницијатива јесте наша кажу у овој здравственој установи, али мамограф је доступан сада женама из целог округа.

"Ми смо контактирали центре у Лесковцу, Бојнику, Медвеђи, Власотинцу, тако да су сви обавештени и наравно, путем медија", рекла је др Сунчица Смиљковић, помоћник директора Дома здравља у Лебану.

Рак је излечив, ако се открије на време,а малигни процеси на дојци водећи код жена. Зато је важан преглед и када нема никаквих симптома. Мамограф је дијагночни корак испред.

"Две године даје нам предност у раном откривању карцинома дојке што је врло битно за неку даљу прогнозу болести и адекватно лечење", каже др Смиљковић.

Резултати мамографских прегледа стижу на кућне адресе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи