Није свака прехлада грип, још без епидемије у Србији

Уз две особе које су овог викенда преминуле у Нишу, грип је ове сезоне у Србији однео шест живота. У болницама су на десетине пацијената са компликацијама изазваним вирусом, али епидемија није проглашена. Стручњаци упозоравају да је ситуација у другим земљама много тежа, да годишње од грипа у свету умре и до 650 хиљада људи. Прошле године, грип је у Србији однео 15 живота.

На Инфективној клиници у Београду на лечењу је 21 особа. Лабораторијски, вирус грипа је потврђен код осморо пацијената. У Клиничком центру у Нишу због грипа лежи 25 особа. Током викенда, преминули су 26-годишња девојка и 62-годишњи мушкарац.

Директор КЦ Ниш Зоран Радовановић наводи да је у тој установи осам пацијената на инфективној клиници – двоје на респираторима, а двоје у изолацији.

Заменица директора Инфективне клинике КЦС Ивана Милошевић да су пацијенти који су на лечење примљене углавном средовечне особе, неки имају придружене друге болести, два болесника су у тешком стању.

У Србији симптоме сличне грипу има више од 60.000 грађана, али је за сада само Завод за јавно здравље Пирот пријавио епидемију грипа на територији Пиротског округа.

Епидемилози кажу да је добро што је у току школски распуст, јер то успорава ширење вируса, али да је ово ипак период године када треба очекивати појачану активност вируса.

Епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању Слађан Станковић каже да је тој општини од почетка године регистровано 788 случајева од обољења сличних грипу, и да је тај број мањи у поређењу са 2018. годином.

У нашој земљи бележи се највећи обухват вакцинацијом против грипа у последњих 10 година. Ипак, грип је већ однео шест живота. Епидемиолози упозоравају да се вирус инфлуенце брзо шири, подмукао је и опасан, и често мења лице како би победио човеков имуни систем.

"Ове године на подручју наше земље циркулишу два тима вируса. "AХ1Н1" и "АХ3Н2" су ти сојеви у актуленој вакцини", наводи Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог Института за јавно здравље "Батут".

Поред вакцинације, неопходне су и опште мере превенције. Посебно опрезни треба да буду хронични пацијенти, труднице и мала деца.

Превенција ширења вируса

"Саветује се да избегавају контакте, растојање један метар. Грађани треба да носе маске, прекривају нос и уста када кашљу и кијају", каже Слађан Станковић.

У случају високе температуре и кашља, али и бола и стезања у грудима, отежаног дисања, треба се одмах јавити лекару, јер грип може да проузрокује озбиљне здравствене проблеме.

"Може да дође до запаљења мозга, односно можданих опни. Компликације на плућима, запаљења плућа и попуштање функције плућа су најчешће и најтеже компликације, ", указује Ивана Милошевић са Инфективне Клинике КЦС-а.

Ситуација је много тежа у другим земљама у региону. У Румунији су умрле 54 особе, у Хрватској 55, а у Републици Српској 30 људи. У Великој Британији грип је однео 131 живот. У Бугарској је готово у целој земљи објављена епидемија, у неким градовима уведен је ванредни школски распуст.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво