ИТ предмети и на Пољопривредном факултету

Пољопривредни факултет Универзитета у Београду у Земуну један је од пет најстаријих у Србији, а ове године обележиће 100. рођендан. Јубилеј славе радно. У више од половине студијских програма уводе предмете са ИТ технологијама, а у складу с тим, многи смерови промениће свој назив. Мелиорације ће се убудуће звати управљање водама и то ће, кажу, бити занимање будућности.

Теодора Томанић, рођена Београђанка, одрасла у блоковима, каже да су њени пријатељи били зачуђени када им је саопштила да ће студирати пољопривреду. Онда им је објасила да живимо у време вишка технологије и информација, а мањка хране и природних ресурса и да ће најтраженији и најплаћенији бити они који умеју да управљају тим чињеницама.

"Желела бих да се бавим пројектовањем система за наводњавање и одводњавање. Сви знају да је то веома тражено и у свету и у Европи, посебно у Азији, јер сви усеви, све што се сади, све што користимо у исхрани, за то је потребна вода", каже студент 4. године Теодора Томанић.

По диплому Пољопривредног факултета највећи број студената ипак долази из унутрашњости. По завршетку студија, стечено знање користе да унапреде породично газдинство или да покрену сопствени агробизнис.

"После факултета, планирам да се вратим за Лозницу одакле сам иначе, да наставим свој приватни бизнис, да побољшам продају механизације и едуковање људи", навео је апсолвент Стефан Деспотовић.

На факултету кажу да су одавно препознали модерну пољопривреду која се ослања на интернет, сензоре, алгоритме. Од ове године ће половина студијских програма променити назив у складу са тим, а уводе се и нови ИТ предмети. 

"Добијамо савремене информационе технологије које су примењене у пољопривреди, такође смо сведоци да се много говори о дигитализацији и то дигитализацији примењеној на примарној производњи која се овде и те како већ један дуги низ година изучава", каже продекан за наставу Радојка Малетић.

Да теорија без праксе и обрнуто, не вреди много, доказују признања.

"Импозантно звучи податак да смо ми на 43. месту шангајске листе у области прехрамбене технологије и такав резултат нема ни један други универзитет у овој земљи. Према томе, Пољопривредни факултет јако добро позиционира читав универзитет", рекао је декан пољопривредног факлутета у Земуну Душан Живковић.

Све веће интересовање студената бележи органска производња а очекује се и за нови студијски програм за заштиту животне средине. Најбрже до посла стижу агроекономисти који се све више запошљавају у банкама и осигуравајућим кућама. 

Пољопривреда одавно није тема само за агрономе. Производња и дистрибуција хране постају горућа светска тема којом се не баве само економски, већ и политички аналитичари и стратези. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара