Студенти: Друштво још увек толерише породично насиље

Студенти универзитета у Београду сматрају да друштво у Србији још увек толерише породично насиље, као и да је неадекватна реакција државних органа на насиље над женама.

У истраживању, које је спровео Центар за међународну политику на узорку од 1.403 испитаника, већина академаца сматра да је видљива непропорцијална заступљеност жена на местима где се доносе кључне одлуке како у јавној тако и у приватној сфери, као и да је знатно већа стопа незапослености жена у односу на мушкарце.

Више од половине студената, 53,5 одсто, изјаснило се да је Србији родна равноправност делимично заступљена.

Координатор Сектора за истраживање јавног мњења Лазар Суботић наводи да је истраживање које су спровели потврдило неке постојеће тезе, али да су појединим резултатима до којих су дошли били изненађени.

"Највеће изненађење за нас је да су мушкарци у Србији, према мишљењу студената УБ, дискриминисани у улози дадиља,плесача и балетана. Такође, мушки студенти сматрају да су приликом бракоразводних парница они дискриминисани приликом доделе старатељства над децом и имовином", рекао је Суботић за Танјуг, пред почетак представљања истраживања.

Додаје да је ситуација у Србији у протеклих неколико година напредовала и да се према извештају Светског економског форума о стању у родној равноправности сада налази на 40 месту од 144 земље земље.

Студенти Универзитета у Београду прилично су либерално орјентисани према положају ЛГБТ особа у Србији, али постоје неке разлике што се тиче права на склапање брака и усвајање деце.

"Студенти Православно-богословског факултета имају негативан став по питању брака и усвајања деце ЛГБТ особа, док су студенти неких других факултета, као што је ФПН, одговорили позитивно по том питању", закључио је Суботић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара