Вито и Тихо, и њихова креманска авантура

У селу Кремна, недалеко од Ужица, некада је било 500 запослених и педесетак пензионера – сада је обрнуто, а у основној школи, у последње две деценије број ученика је готово преполовљен. Два ђака првака потпуно би се уклопила у ту суморну демографску слику да у ово планинско село нису стигли после Беча и Дубровника.

У Бечу и Дубровнику, где су живели, учионице се не греју пећима на дрва, све је комфорније и савременије. Али Кремна, по свему судећи, имају нешто што та места немају.

"Моја мама је из Дубровника, а тата је из Аустрије, мама јако пуно воли Тару, па смо дошли овамо. Лепо ми је, имам доста другара", наводи Тихо Вејковић Штајнер, ученик првог разреда.

Додаје да говори српски, дубровачки, немачки и енглески, а у плану му је, како каже, и савладавање француског.

Од брата Тиха неколико минута старији Вито своје креманско детињство доживљава као велику авантуру у којој су игре са другарима и његова радозналост неспутани.

"Живим у Селаковићима, па до школе у Кремнима, када није велики снег, пешачим заједно са братом", објашњава Вито.

Пре пар година досељена, ова породица је Креманцима већ прирасла за срце. Лепо су се и лако уклопили у овдашњи начин и ритам живота.

"Родитељи веома добро сарађују, поготово мајка, која ради са нама разне пројекте, укључили су се максимално", наводи Драгица Лучић, директорка ОШ "Богосав Јанковић" у селу Кремна.

Свему што Креманци одавно знају, о свом чудесном селу између Шаргана и Таре, ова породица је дала потврду и подгрејала наде.

"Свеж је ваздух, комшије деле овде све", наводи Тихо.

И док се други одавде исељавају, они који су могли да бирају било које место на планети, за себе и своју децу, одабрали су управо – Кремна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво