Никола Митић сахрањен у Алеји заслужних грађана

Великан оперске уметности, чувени српски баритон и дугогодишњи првак Опере Народног позоришта Никола Митић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Претходно су се породица, пријатељи и колеге опростили од Митића на комеморацији одржаној у Народном позоришту у Београду.

Последњем испраћају славног уметника, осим ћерке Татјане и фамилије, присуствовали су његови пријатељи, колеге, поштоваоци.

Опело је одржано у цркви Светог Николе уз саслужење Хора Народног позоришта којим је дириговао Ђорђе Станковић.

Пре тога, на Великој сцени Народног позоришта одржана је комеморација на којој су своја сећања на Николу Митића евоцирали његови сарадници и колеге.

Директорка Народног позоришта Ивана Вујић напоменула је да је Никола Митић био господин, величанствени уметник, колега, дивно биће...

"Он нас није напустио, јер је иза себе оставио велико дело, добре мисли, уметничко ставрање. Његов баритон је био упечатљив широм Европе. Надам се да ћете нас чувати као што сте то радили свих ових година. Хвала Вам бескрајно за све што сте учинили и створили у Народном позоришту", поручила је Вујићева. 

Диригент Дејан Савић подсетио је на изузетну каријеру Николе Митића. 

"Певао је оперу 'Тоска' са Пласидом Домингом у Бечу. Доминго је након четири или пет година срео мог рођака и питао га: 'Где вам је онај сјајни југословенски баритон Никола Митић'? Можете да замислите колико је пута Пласидо Доминго за тих четири или пет година излазио на различите сцене широм света, али он се сетио Николе Митића због његовог раскошног баритона", навео је Савић и додао је Митић био посвећен оперском певању која је за њега била велика страст. 

"Био је уметник најфинијег кова који је имао прелеп, топао глас и сјајну дикцију уз перфектно држање на сцени", додао је Савић. 

Драган Стевовић, директор Музеја Народног позоришта захвалио се Митићу за несебичност у преношењу знања млађим колегама. 

"Хвала Вам за радост приликом сваког сусрета и што сте наше животе обојили уметношћу и били остали велики господин и уметник", истакао је Стевовић. 

Примадона опере Народног позоришта Радмила Смиљанић опростила се од свог, како каже, најцењенијег колеге.

"Била ми је част да сам на сцени са њим, али и велико уживање када сам седела у публици и слушала његов изузетни баритон. Наше познанство и друговање је трајало тачно пола века. Кад год смо певали оперу 'Бал под маскама' никада нисам одлазила у гардеробу да се припремим за велико финале, већ сам остајала на сцени како би чула његово бриљантно певање", рекла је Смиљанићева. 

Оперска певачица Милка Стојановић нагласила је да Никола Митић имао велику каријеру. 

"Био је потпуно опредељен да из дубине душе служи свом небеском дару. Имали смо срећу да уживамо у његовом гласу и да му се дивимо дуги низ година. Његов баритон је освајао просторе широм планете и остао да вечно траје", рекла је Стојановићева. 

Правакиња Београдске опере Радмила Бакочевић опростила се од свог великог пријатеља и колеге уз подсећање на почетке каријере славног баритона. 

"Највише пута у каријери делила сам сцену са Николом Митићем. Нас двоје смо били део генерације оперских певача у Народном позоришту која је без сујете једино желела да нека опера успе и буде прихваћена од публике у Југославији и у свету. Била је велика радост бити на сцени са Николом Митићем", закључила је Бакочевићева. 

Некадашњи првак Опере Народног позоришта Никола Митић преминуо је 25. јануара у Београду у 80. години. Посебно упечатљиве креације остварио је као Фигаро, Риголето, Луна, Оњегин, Магбет, Јаго, Никола Шубић Зрињски, Симон Боканегра.

Неко до славних оперских звазда са којима је делио сцену су Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Монсерат Кабаље...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво