Глигорије Возаревић – заборављен у селу, запамћен у историји

Глигорије Возаровић, запамћен је у историји као први српски књижар и издавач, али кућа у којој је рођен, иако је имала статус споменика културе, срушена је и нигде у месту нема ознака да је баш ту рођен.

Обронци Фрушке горе. Лежимир. Родно место Глигорија Возаровића. Кућа у којој је рођен, иако је имала статус споменика културе, срушена је и нигде у месту нема ознака да је баш ту рођен Глигорије Возаровић.

Праунук Урош Возаревић каже да би он сам финансирао постављање спомен-плоче, али да су му неопходне дозволе од града. У Сремској Митровици кажу – слободних улица за именовање тренутно нема, али постављање спомен-обележја вољни су да разматрају.

У Сремској Митровици галерија и библиотека носе назив Глигорије Возаревић, али у његовом родном месту ни слова о њему. Можда је заборављен у свом селу, али историја га памти. Уписан је као први српски књижар и издавач.

Отворио је прву књижару у Србији и одштампао прву књигу на овим просторима. И то је тек део његових заслуга.

Историчар Дејан Ристић каже да је недовољно познато да је 1832. године своју приватну библиотеку учинио јавном.

За осам дуката Глигорије Возаровић купио је парцелу на данашњем Врачару, тадашњој периферији Београда. Сматрајући да је пронашао место на коме су спаљене мошти Светог Саве, поставио је ту дрвени крст. Ипак, историја је показала да мошти нису спаљене на овом месту, али ће у годинама које долазе крст постати симбол Врачара.

Историчар уметности у Заводу за заштиту споменика Бојана Ибрајер Газибара рекао је да је 1847. године Глигорије подигао дрвени крст, први јавни споменик у Београду, у то време то је далека периферија, ту је била његова њива.

"То је био први јавни споменик у Београду, то је први пут да ми знамо за јавни споменик у Београду и отворио је пут за јавне споменике у Београду", каже историчар уметности.

Мало ко зна да је Милош Обреновић лично изабрао Возаровића да укоричи и повеже Сретењски устав.

"Он је то урадио тако добро да се Сретењски устав и дан данас чува у Архиву Србије у истом оном повезу у коме га је оставио свима нама Глигорије Возаровић. Ради се о једној динамичној, врло занимљивој личности, нажалост чини ми се добрим делом заборављеном", наглашава Ристић.

Потомци Возаревића сматрају да ће спомен-таблом или било којим другим обележјем сачувати од заборава првог књижара, издавача, најискуснијег књиговесца у Србији. Глигорије Возаровић није мало урадио за историју наше земље. Заслужио је много више од спомен-табле у Лежимиру, а тренутно нема ни то.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се