Маринко и његови коњи – спас за село Трбушница

У подножју планине Гучево, породица Ђокић, уз помоћ коња чисти снег на путу до кућа. Маринко све што ради на путу, ради бесплатно а некад и данима остане да чисти неку деоницу.

У подножју планине Гучево налази се село Трбушница где наносе на путу Маринко Ђокић чисти уз помоћ коња.

Зима овде може да потраје од априла до новембра.

"Маринко нам више пута годишње чисти снег и ми смо му на томе веома захвални. Остави свој посао и дође да нам чисти пут. Ево дошао је код Слободана Унковића који је болестан и не може да гази снег", каже Слободан Глигорић.

Захвални мештани кажу да, да није Маринка, снег нико не би ни очистио до пролећа

"Маринко некада и по два, три пута дневно чисти снег, зависно од падавина, како би пут стално био проходан", наглашава Ивко Којић.

Александар Вучетић каже да су се обраћали више пута Дирекцији за путеве али да њихова "улица" није у плану за чишћење.

"Маринко Ђокић и његов отац сваке зиме редовно чисте снег јер ту су сви старији од седамдесет година, мало младих има", објашњава Слободан Вукојчић.

Маринко скромно каже да се само труде да пут остане проходан стално. Док пада снег он са коњима 4,5 километара пута пређе и по неколико пута дневно. Никада за то није тражио надокнаду јер, како каже, то ради за село, да могу мештани да оду на посао, деца до школе а болесни да се превезу до болнице.

Остали аутори: Добрила и Добривоје Пантелић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 30. јан 2019, 14:17) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Tekstopisac kaže '' zima ovde može da potraje od aprila do novembra'', baš zanimljivo, kakvo li je onda vreme od novembra do aprila, verovatno vrućina i suša...

(среда, 30. јан 2019, 08:30) - Никола [нерегистровани]

Грађани другог реда?

Дирекција за путеве је дужна да обезбеди приступ до свих грађана односно сваког села. Тако би требало да та државна институција функционише и у подножју Гучева. Нормално функционисање државе је основ нормалног живота њених грађана.