ТС: Пад Србије на листи Индекса перцепције корупције

Србија се и даље сматра земљом у којој је ниво корупције висок, са 39 од пожељних 100 поена, а ове године је за десет места пала на листи Индекса перцепције корупције (ЦПИ), и заузима 87. место, наводи Транспарентност Србија. Додаје се да је након благог пораста, скор Србије исти као што је био 2012. године и да битнијих промена није било већ дуже од деценије.

"Ове године делимо 87. место, од 180 земаља, са Народном Републиком Кином. У претходном истраживању, Србија је имала два поена више и заузимала је 77. место", навела је организација Транспарентност Србија.

Према оцени Транспарентности, Србија бележи корак назад у истраживањима због тога што не примењује доследно ни превентивне ни репресивне механизме против корупције.

"Нису испитани чак ни они случајеви сумње на корупцију који су документовани у извештајима медија и државних органа, као што је показало и недавно објављено истраживање ТС. На страни превенције, ни прошле године нису спроведене кључне антикорупцијске одредбе Закона о јавним предузећима (избор и разрешење директора), Закона о државним службеницима (избор и разрешење службеника на положају), Закона о јавним набавкама (прекршајне казне), Закона о Агенцији за борби против корупције (у вези са злоупотребом јавне функције за страначку промоцију) и Закона о слободном приступу информацијама (спровођење решења Повереника)", оцењује Транспарентност Србија.

Како се додаје, актуелни нацрт измене Акционог плана за Поглавље 23 ЕУ интеграција, кључни документ политике Владе у овој области, не представља добру основу за побољшање стања. Каже се да тај план задржава исти неамбициозни концепт као и постојећи текст из 2016. гдодине, "само констатује вишегодишња закашњења и не пружа уверење да ће се ишта променити убудуће".

"На основу до сада објављених података, још увек није јасно да ли су дуго најављивани почетак рада четири посебна тужилачка одељења за борбу против корупције, током 2018. донеле неке позитивне промене у гоњењу корупције у погледу броја оптужења и одузимања имовине. Очигледно је међутим, на основу истраживања искустава грађана и обелодањених сумњи у корупцију, да велики број случајева и даље није пријављен и истражен. Када је реч о овој врсти криминала, извесност откривања починилаца је далеко важнија од висине изречених казни", саопштава Транспарентност Србија.

На лошу перцепцију корупције, према оцени ТС, у великој мери утичу нетранспарентност у доношењу одлука и одсуство конкуренције код закључивања великих Владиних уговора. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи