Српски патент, спас за коке

Паразит црвена гриња узгајивачима кока наноси велике трошкове који се на нивоу Европске уније процењују на више од 200 милиона евра годишње. Овај проблем с којим се суочава више од 80 одсто фарми на свету, могла би да реши једна породична фирма у Србији.

Почели су пре скоро 20 година са идејом и решењем, данас имају свој патент. Александар је наставио породични посао и заједно са тимом направио препарат који је, како би рекли живинари, спас за коке.

"Препарат физички делује чим гриње дође у контакт са њим буду елиминисане тако што затвара њихове поре које се налазе са доње стране, дисајне путеве и гуши их. Регистрован је као средство опште намене и захваљујући томе немамо потешкоћа приликом извоза, значи није у клишеу скупих регистрација у појединачним земљама него се може наћи на тржиштима целог света", каже Александар Николић из фирме "Пулкап".

Само у првој години продаје успели су да покрију преко 50 посто тржишта Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, као и 30 процената Хрватског тржишта. Они који користе овај препарат не морају да се против црвених кокошијих гриња боре инсектицидима.

"За разлику од инсектицида на које црвено кокошије гриње може да развије отпорност и остају непожељни остаци у јајима и месу наш препарат делује потпуно механички и на тај начин је потпуно безбедан за човека препарат се примењује у потпуно празним објектима у припреми самих објеката на кавезној опреми зидовима, плафонима и подовима", каже Душан Јанић из "Пулкап"-а.

На тај начин обезбеђују идеалан простор за коке. Прошле године су овим пројектом ушли у финале за најбољу технолошку иновацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво