Гујон: Тежимо очувању писма и традиције српског народа

Овогодишњи добитници награде "Повеља Просвјете", која се додељује појединцима за службу српском народу су хуманитарац Арно Гујон и глумица и професор Биљана Ђуровић. Оснивач организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон каже за РТС да свака награда улива мотивацију да настави са хуманитарним радом.

Хауманитарац Арон Гујон рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да награда "Повеља Просвјете" много значи не само њему, него и другим људима добре воље који подражавају његову организацију, а то су волонтери, донатори, људи којима се помаже.

"Свака награда нам улива мотивацију да наставимо са хуманитарном радом. Свака награда је посебна, што се награде удружења 'Повеље Просвејта' тиче, она је много значајна јер долази од једног угледног удружења које постоји од 1902. године. Тај континуитет је заиста задивљујућ, како за нас овде у Србији, тако и за људе у Француској, када успевате да радите 117 година", каже Гујон.

Рекао је да се циљеви тог удружења нису променили и да и даље теже очувању културе, језика, писма и традиције српског народа.

"Право питање је зашто је то тако, јер ако гледамо уназад када је основано удружење, то је било у окупираној Босни, 1902. године, а данас нема више окупатора", каже Гујон и поставља питање од кога треба да чувамо тај језик и културу.

"Одговор је од нас самих. Зато што нема више спољашњих непријатеља, али постоји много моћнији, унутрашњи непријатељ, против кога је тешко борити се, а због којег су култура, традиција и језик потиснути на маргине нашег друштва", истиче Гујон.

Током фебруара биће одржан "Караван културе говора" у Београду, Новом Саду и Крагујевцу. У сваком граду ће се два дана држати обука о лепоти изговорене речи и култури говора.

Гујон, такође, наводи да се у оквиру пројекта "Караван солидарности" тренутно реновирају школе на Косову и Метохији, а пројекат је вредан 100.000 евра. 

"Реновирали смо више од 30 школа. Такође, ускоро стиже испорука два апарата за болницу у Грачаници и Пасјану – то је ултразвучни апарат и штампач за развијање рендген снимака. То је битно за људе из енклава", каже Гујон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво