Светосавска академија у знаку осам векова аутокефалности СПЦ

Поводом школске славе Светог Саве, на Великој сцени Народног позоришта у Београду одржана је Светосавска академија, посвећена јубилеју 800 година од успостаљања аутокефалности Српске православне цркве.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић напоменуо је да се ове године у Србији обележава осам векова од како су Немањићи увели Србију у европске народе.

"Данас се поново придружујемо Европској заједници, решени да изградимо бољу државу од нас самих", рекао је Шарчевић и предочио да управо европске инститиције Србији одају признање за реформе у образовању.

Шарчевић је навео да је остварено око 90 одсто очекиване реализације реформи.

"Закључно са овом годином имаћемо 1.000 обновљених школских обејката, дигитализујемо школе и уџбенике, едукујемо наставнике, школе у Србији до краја године имаће 10.000 дигитализованих учионица", рекао је министар.

"Реформа гимназија после 40 година донела је нове смерове информатике, дуално образовање наишло је на опште одобравање ученика и родитеља, а на ПИСА тестирању остварени су одлични резултати, 27. смо на свету, а кроз нови Фонд за науку увећали смо буџет за истраживања, а 1.100 младих научника укључили у први посао", додао је Шарчевић.

Шарчевић је оценио да је сигуран пут ка успеху кад друштво чува тековине предака, тако да се деци стварају услови за знања, на добробит целе заједнице.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић истакла је на свечаној академији да као народ стермимо највећим цивилизацијским вредностима вођени Савином моралном и духовном снагом.

"Важно је да чувамо сећање на светитеља, који је неуморно носио глас своје земље широм света, сећајући се његове мисије, мислимо на будућност народа и наша поколења", рекла је Гојковићева.

Како је нагласила, славимо спомен на оца српске државотворности и првог архиепископа у години кад обележавамо 800 година аутокефалионости СПЦ.

Према њеним речима, од суштинског значаја за духовни и други развој је "што нису успели да нас отргну од светосавља".

"Сарађујући са свима ми данас сами бирамо будућност, спољном политиком у складу са националним интересима стварамо бољу будућност, чувајући мир и стабилност, бринући за наш народ на Косову и Метохији", навела је Гојковићева.

Србија ствара услове за развој сваког свог дела. Никад нећемо оставити наш народ у Републици Српској без заштите настављајући да улажемо и тамо у школе, болнице, вртиће", истакла је председница парламента.

Закључила је да је "наша обавеза да бринемо о будућности и деци и, као што је Свети Сава увидео, не може бити модерне и јаке Србије без улагања у образовање".

На академији је изведен културно уметнички програм, у присуству патријарха српског Иринеја, чланова Владе Србије и покрајинске администрације, председника САНУ Владимира Костића, представника цркава и верских заједница, дипломатског кора, просветних радника, ученика, студената.

Свети Сава је прослављен широм земље, у региону и свету. Свечаности у Загребу проствовао је министар културе и информсања Владан Вукосављевић, а у Скопљу министар одбране Александар Вулин.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од комунистичког режима, 1990. године поново се враћа као школска слава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије