Србија под снегом, саобраћај отежан

Због обилних снежних падавина у целој земљи на снази је жути метео-аларм, а саобраћај је успорен и отежан. У Београду се чисте приоритетне улице. Поједине линије градског превоза су скраћене. Снега на коловозима има у Поморављу, као и у планинским подручјима. Апел возачима да брзину прилагоде временским приликама, а пешацима да се опрезно крећу улицама због смањене видљивости и снежних наноса. Војска спасила жену код Пасуљанских ливада. Ванредна ситуација у Ивањици, Деспотовцу и неколико села код Аранђеловца.

Након црвеног, у земљи је на снази жути метео-аларм. То значи да су прогнозиране потенцијално опасне временске појаве, које нису неуобичајене али због којих је потребан додатан опрез.

Снег је у већем делу земље падао више од 24 сата. Висина снежног покривача се креће од 10 до 40 центиметара, док је у брдским пределима од 30 до 50 центиметара. На Копаонику је висина покривача 109 центиметара.

Саобраћај на ауто-путевима, пругама и рекама је несметан, а све екипе за чишћење снега су на терену, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Ауто-путеви и сви државни путеви првог и другог реда су, упркос великим снежним падавинама у протекла 24 сата, проходни, а све екипе зимске службе ЈП "Путеви Србије" су на терену.

Министарство је апеловало на све учеснике у саобраћају да возе пажљиво и користе зимску опрему.

"Путари су се 24 сата борили са снегом који је падао све време. Сви путеви првог и другог реда су очишћени и целу ноћ су били проходни. Путари су даноноћно присутни, у једној смени ради од 1.200 до 1.500 људи, а ради се у три смене. Посебно водимо рачуна о превојима и туристичким местима, на Златибору нема проблема, за Копаоник је неопходно коришћење зимске опреме и ланаца", изјавио је в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Посебно је апеловао на возаче камиона и цистерни да не возе по оваквом времену, када снег пада 24 сата, јер стварају проблеме, с обзиром на то да је изузетно тешко возити по таквим условима.

Шеф стручног штаба за чишћење снега "Путева Србије" Зоран Стоисављевић рекао је за РТС да је једини непроходни пут онај који води ка Голији. На чишћењу снега у Србији је, како је навео, ангажовано 1.200 возила и машина.

Генерални директор "Инфраструктура железнице Србије" Мирољуб Јевтић обишао је железничке станице Раковица и Топчидер и том приликом изјавио да се железнички саобраћај у главном граду, али и на свим пругама у Србији одвија редовно и несметано.

Каже да Централни оперативни штаб непрекидно дежура, а да је око 900 запослених ангажовано на чишћењу и одржавању железничке инфраструктуре.

"Захваљујући специјалној емулзији која се први пут ове зиме користи на српским пругама, успешно смо решили проблем замрзавања скретница, што је деценијама стварало потешкоће. Железнички саобраћај се у условима великих снежних падавина одвија несметано, у шта смо се уверили током данашњег обиласка београдског железничког чвора. Таква ситуација је и на свим осталим пругама у Србији", рекао је Јевтић.

И саобраћај на рекама у Србији одвија се без тешкоћа.

Помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за водни саобраћај Вељко Ковачевић изјавио је да Министарство, све лучке капетаније и Дирекција за водне путеве обављају 24-часовни надзор над пловидбом, те да нема ниједног разлога за увођење било каквих ограничења, рестрикција или забрана пловидбе.

"Смањена видљивост у току ноћи и у раним јутарњим часовима због магле не омета пловидбу и нема ниједног разлога за забрану пловидбе. Све службе су у приправности за деловање у ванредним ситуацијама, немамо никакву најаву могуће појаве леда и ледохода, а температуре на рекама су просечне за ово доба године. Топљење снега неће довести до повећања водостаја на рекама", рекао је Ковачевић.

Припадници полиције су због јаких падавина даноноћно на терену, како би се нашли на услузи грађанима којима је помоћ најпотребнија, саопштио је МУП.

Министар Небојша Стефановић захвалио је свим припадницима полиције који, током ових снежних падавина и велике хладноће, показују неизмерно залагање на терену.

Проблеми са градским превозом у Београду 

У Београду је нападао снег висине око 40 центиметара. Саобраћај је отежан уз повремене застоје, нарочито у функционисању јавног превоза, а поједине приградске линије су скраћене.

Током јутра било је око 30 скраћених линија на подручју Гроцке и Вождовца, а највише су препешачили житељи Калуђерице.

Чисте се претежно улице првог приоритета, али неке од прометних саобраћајница овог јутра нису биле очишћене.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић похвалио је суграђане који чисте снег испред својих локала. "У овом моменту на појединим саобраћајницама првог приоритета још увек има утабаног снега, али су оне проходне. Радови на тротоарима теку планирано, а улице другог приоритета ће се чистити када се за то стекну услови", додаје Радојичић.

Навео је да је било кварова на електромрежи и проблема са тролејбусима и трамвајима, и истакао да су ти проблеми решени.

"У 13 сати, скраћене су линије број 303, 304, 39, 406Л, а линија 503 саобраћа измењеном трасом, док трамвајске и тролејбуске линије немају застоја", каже Радојичић.

Станови се и даље греју 24 часа непрекидно, а нема повећаног броја кварова ни када је реч о канализацији као и водоводним мрежама.

У градским службама кажу да је од почетка зиме до јутрос потрошено 18.500 тона соли, па су се залихе смањиле. Поручено је још 12.000 тона соли, која је, истичу, почела да пристиже.

У Београду има више него довољно соли да би се изашло на крај са снежним падавинама које се очекују и наредних дана, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и истакао да до понедељка стиже нова испорука од 600 тона.

Екипе за чишћење снега су у четвртом степену ангажовања, а из надлежних служби препоручују да се не иде приватним возилима без преке потребе.

Радници Градске чистоће и Зеленила чисте тротоаре, пешачке прелазе и стајалишта јавног превоза.

У планинским пределима неопходна је опрезна вожња и зимска опрема.

Према информацијама Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу, сви путни правци су проходни, мада на коловозу има снега до пет центиметара.

Саобраћај се одвија успорено и отежано, без застоја и забрањен је за шлепере и камионе са приколицама на путном правцу Крагујевац-Топола у оба правца.

Протекле ноћи, припадници Ватрогасно-спасилачке јединице у Крагујевцу спасили су пет особа које су, због снежних наноса, остале завејане у два путничка возила на путу у селу Велики Шењ, на падинама планине Рудник.

Акција спасавања трајала је неколико сати, а спасиоци су, осим путника, извукли и завејане аутомобиле до првог проходног пута.

Возила јавног градског и приградског превоза саобраћају по скраћеном реду вожње.

Због заметених путева и снежних наноса 12 села у општини Аранђеловац одсечено је од света, па је Штаб за ванредне итуације прогласио ванредну ситуацију на делу територије док се путеви не очисте. Tо значи да ће за уклањање снежних наноса на подручју где је проглашена ванредна ситуација бити ангажоване додатне снаге и механизација.

Сметови и наноси снега стварали су се на локалним путевима друге категорије у околини Ниша ка селима Трупале, Сечаница, Суповац, Лалинац и Вртиште.

У Зимској служби у Нишу кажу да, иако нема много снега, проблем је био јак ветар, али да су екипе очистиле терен и да су сада путеви проходни. У самом граду улице су проходне.

У Крушевцу је у протекла 24 сата пало 30 центиметара снега. Сва механизација ЈКП "Крушевац" и "Крушевац пута" је на терену, пошто је на снази четврти степен ангажовања опреме и људства.

Све приоритетне саобраћајнице и тротоари су очишћени, а с обзиром на то да падавине престају почеће и рашчићавање споредних улица.

Због квара на електро-мрежи 30 домаћинстава у селу Буковица је без струје, а надлежне екипе раде на отклањању квара. Јутрос је завршена поправка котла у градској Топлани који је због цурења синоћ био искључен.

Из општине Брус апелују на возаче шлепера да без ланаца не крећу ка овом правцу јер долази до проклизавања, што успорава рад путара на терену. Ланци су обавезни и за путничка возила на деоници од Брзећа ка врху Копаоника.

Дописник РТС-а јавља да је на путу Краљево-Рашка, скретање за Копаоник прекривено снегом који наноси јак ветар. Употреба ланаца препоручује се и од Јошаничке бање до ски-центра.

Због проблема у раду оба блока термоелектране "Костолац", смањена је производња електричне енергије, па су у Пожаревцу радијатори тек млаки. У току вечери очекује се стабилизација даљинског грејања.

У Новом Пазару је снежни покривач достигао висину око 30 центиметара. Саобраћај је отежан, уз повремене застоје. Путеви првог и другог реда су проходни, осим деонице на путу Рашка-Голија.

Како је саопштио локални кризни штаб, сва расположива механизација је на терену, а ангажована су и приватна предузећа како би се што пре рашчистиле све улице.

После ноћи током које су лекари Хитне помоћи и ватрогасци спасавали 80-годишњег пацијента из завејаног села Товрљане код Прокупља, данас је мало мирнији дан.

"Деку смо нашли у кући у добром здравствном стању, али је био са аритмијом. Ми смо њега збринули и морали смо на ћебету да га вучемо до ладе ниве", прича лекар. 

Ванредна ситуација у Деспотовцу

Због обилних снежних падавина, штаб за ванредне ситуације у Деспотовцу прогласио је ванредну ситуацију на територији те општине. Разлог је потреба ангажовња додатне меанизације за чишћење снега како би се на целој територији општине, а посебно у планинским месним заједницама успоставио нормалан саобраћај и снабдевање.

На територији општине 29 засеока у планинским селима има отежан или нема приступ до главних саобраћајница. 

Иначе, снег у Поморављу, Ресави и Левчу престаје да пада. На чишћењу су ангажована сва расположива механизација и људи, али је саобраћај у неким крајевима веома отежан.

На ауто-путу Београд-Ниш нема снега, саобраћај је редак, а возила ЈП "Србијапут", чисте зауставне траке.

У Поморављу је од јуче пало око 30 центиметара снега. Сви регионални путни правци у Поморавском округу су проходни. Снега међутим има на коловозима, па је саобраћај успорен и отежан.

Пут Параћин–Зајечар преко Честобродице затворен је за камионе.

Проблема је било и ка селима - Међуреч, Рајкинац, Сиоковац, Дубока, Ловци.

У општини Рековац, у Левчу, где је највише пало снега, и где је највише старачких домаћинстава, сви приоритени путни правци су очишћени, а снабдевање струјом, водом и лековима је нормално изјавио је председник општине Александар Ђорђевић.

Са чишћењем се не стаје, а екипе Црвеног крста су спремне за случај да некоме затреба помоћ, додао је Ђорђевић.

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић изјавио је да су главни путеви проходни и да се ради без престанка на чишћењу споредних путева и улица, а снабдевање струјом, топлотно енергијом и водом је уредно.

На улицама Јагодине, на чишћењу снега уз друге машине ангажовани су и трактори.

Проблема је јутрос било у функционисању аутобуског саобраћаја, па су многе линије из Јагодине ка црновршким селима скраћене. Аутобус локалног превозника је остао на путу код села Драгошевац, јер је дрво које је пало повукло струјне каблове.

У општини Параћин, зимска служба је радила целу ноћ. На подручју града ангажовано је пет, а у селима четири машине. Снежних наноса има према селима Забрега и Стубица.

Параћин и Ћуприја повремено имају проблема са водом.

Спасена жена из Ресавице 

Припадници Војске Србије спасли су живот жени из Ресавице која је без свести лежала непомично у снегу у близини полигона "Пасуљанске ливаде".

Они су јој пружили прву помоћ након што је претрпела епилептични напад и изгубила свест, а потом су је превезли до амбуланте у Ресавици, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

У Краљеву снег пада дуже од 24 сата. Висина снежног покривача је између 20 и 35 центиметара. На обронцима Радочела има и сметова висине до једног метра. Путеви првог и другог приоритета су очишћени, али грађани Краљева нису у потпуности задовољни чишћењем градских улица.

На коловозу на Ибарској магистрали има расквашеног снега. На ауто-путу Љиг-Прељина нема застоја.

У ужичком крају снега има и на путевима првог приоритета. Саобраћај је успорен, али се одвија без застоја. На територији Ужица, Чајетине и Бајине Баште и даље је на снази забрана кретања за камионе са приколицом и шлепере.

У вишем делу Лучана већ има више од пола метра снега. Путеви првог приоритета су јутрос очишћени, а подељено је више од четири тоне нафте за чишћење сеоских путева. И већи део општине Ивањица је завејан, а док снег не престане да пада тешко ће моћи да се очисте сеоски путеви, па је у тој општини и даље на снази ванредна ситуација.

Главни путни правци проходни су и у Чачку, али снега у великој количини има на градским улицама, па је кретање возила успорено.   

Снег у Врању почео је да пада јуче ујутру, путеви у граду су проходни, а редовно се чисти и ауто-пут.

Ка Власини је пут проходан, има утабаног снега на коловозу, док мимо пута има око пола метра високог снега. Нема проблема са струјом и водом, а чисте се путеви и ка удаљеним махалама.

У неким деловима Косова и Метохије снег је премашио висину од пола метра, па је саобраћај отежан. Коловози су клизави, а испод снежних наноса формиран је лед.

У селима у брдско-планинским деловима гњиланског краја има непроходних деоница.

Контакт плус јавља да је успорено кретање на магистралном путу Гњилане-Бујановац, упркос редовном чишћењу. 

Престанак падавина очекује се по подне. Грађанима се саветује да очисте снег испред својих зграда и кућа, али да га не наносе на коловоз.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара