Скупови, трибине, изложбе у САНУ наредних месеци

Научни скуп “Државни поредак: Суверенитет у времену глобализације”, свечана академија поводом 30 година од оснивања Одељенског одбора за проучавање мањина и људских права САНУ, изложба посвећена академику Михаилу Гавриловићу и изложба дела Светомира Арсића Басаре, део су програма који ће САНУ организовати у наредном периоду.

Потпредседник Српске академије наука и уметности академик Љубомир Максимовић је на данашњој конференцији за новинаре посебну пажњу скренуо на циклус предавања "Југославија и Информбиро 1948-1956", који је почео 16. јануара и трајаће до 22. маја, који је, како је рекао, важан за имиџ САНУ и њен живи контакт са друштвом.

За 8. и 9. фебруар Максимовић је најавио научни скуп "Државни поредак: Суверенитет у времену глобализације", пети у оквиру циклуса "Стратешки правци развоја Србије у 21. веку", а 28. фебруара свечаном академијом биће обележено 30 година од оснивања Одељенског одбора за проучавање мањина и људских права САНУ.

Када су у питању Трибине Библиотеке САНУ, Максимовић је поменуо промоцију зборника радова "Дело Иве Андрића", чији је уредник Миро Вуксановић (5. фебруар) и представљање Изабраних дела Мирона Флашара у три тома, која су приредили Александар Лома, Војислав Јелић и Ненад Ристовић (5. март).

Изложба "Академик Михаило Габриловић - историчар, архивист, дипломата" биће организована од 13. до 28. фебруара у Галерији науке и технике САНУ, док ће у Галерији САНУ 13. марта бити отворена изложба дела академика Светомира Арсића Басаре.

У оквиру циклуса "Друштвена и политичка мисао у Србији 19. и 20. века" 8. марта биће организован научни скуп о Драгољубу Јовановићу који ће осветлити не само његову политичку делатност, већ и научни допринос, као и прилике у предратној и послератној Југославији. 

Максимовић је из богатог програма до маја издвојио и научни скуп "Новине у деменцијама", заказан за 5. и 6. април, скренувши пажњу на чињеницу да све више младих оболева од деменције и на предвиђања да ће за 20-30 година четвртина човечанства патити од неког облика деменције или психичких потешкоћа повезаних са деменцијом.

број коментара 0 Пошаљи коментар