Мир траже и живи и покојници

Крајем прошле године, ужичка скупштина донела је одлуку о изради плана детаљне регулације градског гробља Доварје који предвиђа проширење гробља. Али томе се противе житељи улице која је поред самог гробља. Градској власти предали су петицију, захтевајући да одустану од проширења гробља и уништавању парка Доварје.

Најмањи проблем је што би им, проширивањем гробља, парцеле биле малтене испод прозора, кажу потписници петиције; штета би, кажу, била по цео град.

"Ако се то прошири, исече шума, значи град добија други изглед. То је у А зони, може да дође до еколошке катастрофе, зато што је брдо пуно воде и стварно не бисмо волели да се било шта ту дира, осим да се парк уреди, да се гробље уреди, да то има неки свој оквир, јер стварно гробље је затворено и ту се сахрањују само људи који имају гробно место", рекла је представница житеља Улице Ристе Тешића Весна Стјепановић.

Планом се и не жели уништавање парка, поручују градски челници, већ само решавање постојећих проблема на гробљу, попут приватне парцеле у оквиру гробља на којој се сахрањују људи, а није под контролом надлежног комуналног предузећа, или решавања статуса породичних кућа у оквиру гробља.

"Мора да се реши и питање инфраструктуре за постојећу ситуацију на гробљу, да ли постоје могућности да се постојећи капацитет гробља Доварја искористи за нека гробна места, јер, сведоци смо, код нас стално долазе грађани који желе да имају гробно место на гробљу Доварје, а немају породичне гробнице", каже Драгољуб Костић из Градског већа у Ужицу. 

Знају то и потписници петиције, али би се тиме добило тек 50 нових гробних места за оне који не питају за цену. Постојећу границу између парка и гробља треба сачувати, рекли су и градским челницима у разговору, како не би оставили проблеме генерацијама које долазе.

Након првих разговора представника грађана и градске власти, спорно је остало земљиште испод Партизанског гробља.

Грађани су изричито против сахрањивања на тој парцели, док се градске власти позивају на ранија документа, која су предвидела сахране на том делу.

Највише за месец дана биће расписан тендер за набавку израде плана детаљне регулације градског гробља, који ће, готов пред Скупштину, тек после јавног увида, не само становника Улице Ристе Тешића већ свих заинтересованих Ужичана који им се ових дана придружују у петицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара