Кубуровић: Оштрије казне преступницима ради превентиве

Радна група Министарства правде интензивно ради на изменама Кривичног законика, који ће, по свему судећи, донети оштрије казне преступницима. Једна од значајнијих измена требало би да буде и доживотни затвор за убице деце и трудница, на иницијативу Фондације "Тијана Јурић".

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да би коначан нацрт измена Кривичног законика требало да буде познат у наредних месец дана.

Како је рекла, Кривични законик је један од најтежих закона и измене су обимне, а упоредо се раде и измене и допуне других закона.

Кубуровићева истиче да радна група вредно ради, да је на њеном челу професор Зоран Стојановић, а да су у њој представници тужилаштва, судова, МУП-а, Фондације "Тијана Јурић" и Аутономног женског центра.

Министарка истиче да је било неколико иницијатива за измену Кривичног законика и да није реч само о благој казненој политици. Додаје да је можда највећа измена увођење доживотног затвора на иницијативу Фондације "Тијана Јурић".

На иницијативу Аутономног женског центра, Кривични законик се усклађује са Истанбулском конвенцијом о борби против насиља над женама и децом.

Нела Кубуровић каже да доживотни затвор постоји у многим земљама Савета Европе и ЕУ, са изузетком земаља као што су Шпанија, Португалија и земље бивше Југославије.

Истиче да је реч о једној од најстрожих казни која би требало да делује превентивно, а да би деловала превентивно, онда мора да се изриче.

Како додаје министарка, уколико казне нема у пракси, онда не може ни да постоји превенција, па ако починилац неког дела зна да ће бити на слободи након краћег периода, то неће деловати на њега.

Када је реч о условном отпусту, министарка каже да ће се пратити стандарди Европе и да је то различито регулисано у земљама и да пракса није уједначена.

Говорећи о борби против наркоманије, министарка каже да је производња и стављање у промет наркотика опасност за младе и да је казнена политика блага, а казне се изричу на самој граници минимума. Због тога ће се повећати минималне казне.

Према речима Неле Кубуровић, много тога је урађено у борби против насиља у породици и донет је нови закон који је увео нове мере, нови начин поступања тужилаштава и судова као и секторску сарадњу.

Одговарајући на примедбе из јавности да оштрија казнена политика неће донети резултате, министарка каже да то није тачно и да су многе земље пооштравањем казнене политике постигле ефекте. Као пример навела је Енглеску, која је на тај начин решила проблем са навијачима.

Проблем постоји и код повратника, каже министарка, јер судови нису изрицали теже казне. Због тога нови начин кажњавања предвиђа да, ако неко понови кривично дело, биће кажњен минимум половином прописане казне, а у случају трећег или вишеструког поврата, са минимум 70 одсто прописане казне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи