Како помирити таблет и књигу

Телефон и таблет у рукама, а књиге на полицама, правило је нових генерација и у складу са новим технологијама. Ипак, има изузетака и деце која стигну да читају и књигу дневно. Истраживали смо шта губимо, ако немамо навику да читамо и могу ли књиге да се помире са битовима и бинарним кодовима?

У "Малог принца" заљубила се на прво читање. И увек је поново изненади. Али ту није крај списка омиљених наслова. Само прошле године, тринаестогодишњакиња Лаура Љутај прочитала је 250 књига. Добила и награду Библиотеке града Београда. Али не запоставља ни генерацијски императив – друштвене мреже.

"Проводим сат и по дневно, али свакако мање него са књигом. Књига ми је много занимљивија и пријатнија за очи", каже Лаура Љутај.

Али Лаура би пре могла да буде изузетак који потврђује правило – књигу у рукама заменио је таблет.

Ова тринаестогодишњакиња каже да има другарицу која чита са њом, читају исте књиге па размењују искуства, али генерално њена генерација слабије чита.

И то има своју цену, кажу психолози.

"Наша реченица се крати, наша мисао се крати, не развија се. Наша креативност се мање користи и не развија се уопште. Социјалне везе се губе, та присност која се ствара у размени и причи", каже психолог Бранка Тишма.

Иако се однос према књигама код деце гради од прве године, лека има и када родитељи закасне.

"И велика деца воле кад им се чита. У сваком узрасту можемо читати, не морамо чак ни целу књигу, али можемо прочитати део који нам је важан, реченицу која нам објашњава, даје некакве увиде", навела је Тишма.

Да је важно држати корак с временом, знају библиотекари. Можда не могу да победе "Јутјуб" лако, али могу да дају додатни разлог за долазак у библиотеку.

"Дечје одељење Библиотеке града Београда је укључено у пројекат 'Дигитални грађанин' и једна од 20 библиотека у Србији која ће у својим фолдерима имати и микробитове где ће деца моћи да уче програмирање, моћи ће да се уче у библиотеци, али и код куће", рекла је Виолета Ђорђевић, библиотекарка Дечјег одељења Библиотеке града Београда.

Библиотеке организују и радионице породичног читања. То је прилика за оне родитеље који тврде да им деца не читају довољно, да се и сами подсете шта су читали, али и да се упознају са новим књигама.

број коментара 5 пошаљи коментар
(четвртак, 24. јан 2019, 13:44)
anonymous [нерегистровани]

e-čitač (e-book reader) -> амолед, олед дисплај

што се тиче здравља очију, е-читач (e-book reader etc.) има неке мале предности, неки тврде амолед или олед дисплеј грађени на органској основи мање штете очима од претходних јер им није потребан осветљен екран, с тим што е-читачи још увек имају много већи капацитет батерије.
Чињеница је да ће у следећим годинама е-читач и таблет тј. телефон да се споје такорекући.
Писана књига на папиру и сличном има континуитет од отприлике 5000 (хиљада) година, док је писање на песку (силикону) и сличном чак много старије али нема тако јасан континуитет, и то је оно што забрињава.

(четвртак, 24. јан 2019, 12:29)
anonymous [нерегистровани]

e-čitač (e-book reader)

Knjiga je najbolji izbor, ali takođe umesto tableta bolje je uzeti e-čitač (e-book reader). Ne šteti očima zbog osvetlenja displeja.

(четвртак, 24. јан 2019, 11:48)
anonymous [нерегистровани]

Развој и последице

С једне стране развој и напредак у свету око нас па и технологије је незауставан ако се изузму катастрофе великих размера.Користим таблет и телефон не само за читање већ и писање и то нуди низ предности, посебно што све (може) да се архивира или држи у "облацима", то је једно.С друге стране прети опасност, да се изгуби компактност и структура, јасан преглед - садржај, текст, јасне нотације, индекс, волумен - који нуди класична књига, све сажето у једну целину.Опасност нове технике је и у томе што прети да све растегне и атомизира, о спаму и наметљивим вулгарним информацијама, "јунк-адс", да и не говоримо.Тако да књига личи на неко старо уточиште, мирну луку, када се одабере тема онда једноставно може да се са спокојем заплови, урони, или полети ка новим сазнањима или старим успоменама - такву сигурност нова технологија и техника нажалост још увек не познају, старе књиге ће још дуго да им остану узор и опомена, шта више као у "1984" или "Фаренхајт 451", да изазивају бес и игноранцију проверених вредности под изговором новине и "јефтине" разноврсности.Једну књигу могу и просјак и богаташ да читају без предрасуда, док нове технологије и технике прете да јаз неправде и неравноправности продубе до непремостивости - е сад, опет не сме се игнорисати и страховита брзина и "мултиинтеракција" садашњег и надолазећег таласа технологије и технике (разних компјутера), јер су они ипак наследство старих;као што бог открића и новина у старом Египту објашњава Фараону о новом еликсиру, писаној речи, док Фараон остаје сумњичав и надмен пре неколико хиљада година, дословно.Пишем ово и надам се да ће да се објави јер се надам да ће неки нови клинци можда и да прочитају, а свакако ће то умети боље и јасније да уобличе и објасне јер на млађима свет остаје и тако и тако.

(четвртак, 24. јан 2019, 09:28)
anonymous [нерегистровани]

Плава светлост

Телефони и таблети емитују светлосне фреквенције које уништавају вид. Електронски читачи су бољи за читање.

(четвртак, 24. јан 2019, 09:00)
Brut [нерегистровани]

Rešenje

Čitajte knjige na tabletu ili telefonu.Manje posečenog drveća za papir, cela bibliotela u džepu.