У Србији нема епидемије грипа 

Сезона грипа је у току, али епидемије нема, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут" и истиче да је ове године, у односу на последњих 10 година, најбољи одазив грађана на вакцинацију.

"Број оболелих је у складу са очекиваним бројем за ово доба године и далеко испод епидемијског прага. Ми сада имамо низак степен вируса, све у складу са очекивањима за сезону грипа", рекла је Танјугу Дарија Кисић Тепавчевић.

Од почетка сезоне у Србији је од последица изазваних грипом умрло двоје људи.

"Ради се о особама које су имале хроничне инфекције и које су под већим ризиком за настанак различитих компликација", објаснила је Кисић Тепавчевић.

Ради се вирусима тима А, управо оним вирусима за које се очекивало да ће да буду присутни у овој сезони и они се "налазе у саставу овогодишње вакцине". 

Иако је потврђено да до кулминације грипа неће доћи, најугроженији су као и увек хронични болесници и старије особе са слабим имунитетом.

"Лекара највише посећује најмлађи узраст, деца до четири године. То је зато што су родитељи најсавеснији што се тиче здравља њихове деце и најчешће се јављају педијатру, па су у овој групи највише бележе респираторне инфекције које се повезују са грипом", рекла је епидемиолог Кисић.

Одрасли се са таквим симптомима ређе јављају лекару, кажу у "Батуту", и истичу да је ове године у односу на последњих 10 година најбољи одазив грађана на вакцинацију против грипа.

Постоји довољан број вакцина за оне који се нису вакцинисали и оне се, према потреби, равномерно распоређују по здравственим установама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво