Обележена годишњица Новосадске рације

У Новом Саду обележена je 77. годишњица Новосадске рације, најсуровијег злочина у историји Војводине, када су мађарски фашисти убили око 4.500 људи. 

На споменик "Породица" на Кеју жртава рације венце су положили представници покрајинске и градске власти, јеврејске и ромске заједнице, Војске Србије, амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и амбасадор Мађарске Атила Пинтер. 

Помен жртвама служили су епископ бачки Иринеј Буловић и рабин Србије Исак Асиел.

Јануара 1942. године мађарски фашисти убили су и у залеђени Дунав бацили тела готово 4.500 цивила. У једном од најстрашнијих догађаја у историји Новог Сада који је почео 21. и трајао до 23. јануара 1942. страдало је више од 1.300 људи.

"Наша је обавеза да не дозволимо да се икада више понови фашистичко зло и хиљаде црних флорова у Новом Саду због нечије мржње, али и да будуће генерације учимо љубави, вери и праштању", рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Неке од потресних прича о Новосадској рацији је из недавно објављене књиге "Крвава окупација Бачке" Тиме Димитријевића, цитирао епископ Бачки Иринеј Буловић.

"И зато је сећање важно јер на жалост у свету се свакодневно дешавају трагедије попут Новосадске рације и треба да чинимо све што је до нас да се не злочини не понове и да престану, а злочинце да препустимо суду Божјем", поручио је Иринеј.

Врховни рабин Србије, Исак Асилел, уз молитву је поручио да је свако обележавање годишњице Рације у Новом Саду и час историје.

"Живот увек сатка ситуације да нас стави на пробу јесмо ли научили нешто из прошлости", казао је Асиел.

Помен жртвама организовао је Град Нови Сад заједно са Јеврејском општином и Бачком епархијом Српске православне цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво