Joш без одлуке о евакуацији Јасеновика због претакања амонијака

Село Јасеновик припрема се за евакуацију због претакања течног амонијака из возних цистерни које су се прошле недеље преврнуле на прузи Ниш–Зајечар. Иако се очекивало да Штаб за ванредне ситуације на данашњој седници одлучи о евакуацији, то се није догодило.

Штаб за ванредне ситуације града Ниша захтева од "Железница Србије" и других субјеката који имају законску обавезу да претходно детаљно размотре насталу ситуацију и примене решење санације које је најбезбедније по животе и здравље људи, домаћих животиња и животну средину, саопштено је након седнице.

Истичу да су они спремни да збрину становништво и животиње из потенцијално угрожене зоне – пошто од надлежних добију обавештење да су се стекли сви потребни технички и безбедносни услови за извођење операције.

У Штабу кажу да су у сталном контакту са мештанима села Јасеновик и да ће их благовремено обавестити о даљим поступцима и активностима.

Танјугу је претходно у Железницама речено да ће њихова инфраструктура сутра подићи прву цистерну на колосек у Јасенику, уз максималне мере безбедности и опреза.

Обавезни смо да поступамо према одлукама Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије и све што они буду одлучили и наложили у том случају применићемо и поштовати у потпуности, рекао је Ненад Станисављевић из "Инфраструктуре железнице Србије".

То предузеће ће данас, како је рекао, поставити помоћни колосек са кога ће дизалица моћи да приступи подизању прве цистерне.

"За сутра је планирано подизање прве цистерне на колосек. Према проценама, биће потребно око шест сати за реализацију тог посла. Након тога, биће постављен помоћни колосек и за подизање друге цистерне", рекао је Станисављевић.

Две цистерне сa амонијаком исклизнуле су у суботу, 19. јануара, између станица Црвени крст и Сврљиг. Том приликом нико није повређен, нити је било опасности по људе и животну средину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи