Осуде увреда Сергеја Трифуновића

Министарство културе и информисања и премијерка Ана Брнабић осудили су увреде које је глумац Сергеј Трифуновић упутио председнику Александру Вучићу поредећи га са Адолфом Хитлером и новинарки дневног листа "Српски телеграф" Ивани Жигић након што је од њега затражила изјаву.

Поводом последњих увреда на рачун новинарке Српског телеграфа, премијерка Ана Брнабић је рекла да то што ради Сергеј Трифуновић никако не може да се зове комуникација и да је једино име за то вређање.

"Ја сам лично била и јесам, на дневној бази, мета напада и сваковрсних вређања", рекла је Брнабићева и навела да то за њу није ни грађанска, ни слободна, ни пристојна Србија.

Нагласила је да ће представници власти наставити да указују на то да такав начин комуницирања никада није у реду и ни према коме, без обзира на то да ли се тај неко зове Ана Брнабић или Игор Мировић или Сергеј Трифуновић.

"Ми ћемо промовисати комуникацију, а не вређање", рекла је Брнабићева, одговарајући на питање новинара приликом посете Сенти.

Повлачења паралеле између председника Србије, који је изабран слободном вољом грађана, са Адолфом Хитлером, човеком који је персонификација највећег зла човечанства је, каже Брнабићева, просто невероватно.

"Тиме је Сергеј Трифуновић у још једном неуспешном покушају да буде духовит нажалост увредио, свесно или несвесно, хиљаде људи у Србији, хиљаде породица у Србији, милионе грађана широм света које су биле жртве нацистичког режима Адолфа Хитлера", каже премијерка.

"И данас у Новом Саду се обележава Рација. Он је све те људе увредио таквим паралелама. Треба бити посебно опрезан када се говори о историјским паралелама. Надам се да ћемо да променимо дискурс јавне комуникације, ми свакако свакадневно дајемо поруке које иду у потпуно другачијем смеру", наводи Брнабићева.

Министарство: Недопустиво вређање 

Министарство културе, како је саопштено, подржава слободу говора, критику, изношење другачијег мишљења и право на другачије политичке ставове, али инсистира на комуникацији која је својствена цивилизованом друштву.

Истичу да је непримерено да Трифуновић, као јавна личност, због другачијих политичких ставова вређа достојанство председника Србије, као и да подстиче дискриминацију, мржњу и насиље против оних који имају супротна гледишта.

Недопустиво је и да се на покушај новинара који извршава радни задатак одговара увредама, погрдним речима, изношењем преписки, бројева телефона и других личних података на друштвеним мрежама, наводи се у саопштењу Сектора за информисање и медије.

"Уколико Трифуновић сматра да одређени новинар не обавља професионално свој посао и уколико су му угрожена права, позивамо га да се обрати надлежним институцијама, али да поштује достојанство медијских радника и њихово право да свој посао обављају у складу са јавним интересом", поручују из тог ресора.

Трифуновићев начин јавне комуникације у том министарству сматрају пре свега непристојним, а затим и непрофесионалним с обзиром на то да се бави јавном професијом и да својим опхођењем и иступима у јавности треба да даје позитиван пример.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи