Сећање на жртве Новосадске рације

У Новом Саду, на Кеју жртава Рације, биће обележено 77 година од најсуровијег злочина у историји Војводине, када су мађарски фашисти убили око 4.500 људи. Злочин је извршен на свиреп начин и над цивилним становништвом, а међу жртвама је било преко 500 деце. Убијање у 15 места, углавном насељених Србима, трајало је три седмице, а страдао је и велики број Јевреја и Рома.

Тај јануар био је најхладнији у историји Бачке, не само зато што се температура спустила на минус тридесет, већ јер су мађарски фашисти током целог месеца убили и под лед Тисе и Дунава бацили најмање 4.500 невиних жртава.

Сведок Константин Дракулић из Жабља каже да су читаве породице изводили на улицу. "То је колона била. Пешке су их терали старим путем. Колона је била до Тисе", испричао је Дракулић.

Све је мање оних који ће вам испричати шта се тачно дешавало те зиме, када фашисти, уз помоћ локалних Мађара, изводе најстрашнији злочин у историји ових простора.

"Тај који је дошао са војском по мога оца, мама му каже – Ферика, ти нас познајеш. Прво су нас истерали из собе, у ходнику смо били. А он каже – данас не познајем ни мог оца, а не Србина", каже Радмила Шамшал, сведок Рације.

Најмасовније убијање почело је 21. јануара у Новом Саду, где је по званичним подацима убијено преко 1.300 грађана. Град је тада под окупацијом и није поприште сукоба. А злочине није извршила војна већ цивилна власт. 

По целом граду 240 патрола на више места убија читаве породице, а тела товаре на камион и бацају под лед Дунава. Други су одвођени на обалу Дунава и живи бацани под лед. Масовно убијање траје три дана. 

"У главу су циљали све што су убијали. Грозно. То је крвав Нови Сад био. То су затрвене породице", каже Мирјана Продановић Никетић из Новог Сада, сведок Рације.

Трудили су се да злочине што боље сакрију па данас постоје фотографије које сведоче о само неколико места где су грађани довођени и убијани.

Мирјана Продановић Никетић каже да су полуобучене људе и у папучама терали на Штранд и тамо их убијали.

Иако су жртве и лешеви бацани под лед дуж целог Новосадског кеја, ово није право место где је убијен највећи број људи. Стаза смрти налази се неколико стотина метара од овог места, на новосадској плажи Штранд. Тек недавно је на месту где је убијено и бачено под лед највише Новосађана постављен споменик. Годинама се о Рацији ћутало, држава је није обележавала, а чињенице о великом злочину фалиле су у историјским читанкама.

"Знате шта, освета је гадна. Али морамо памтити, као и друге ратове што су били", рекла је Мирјана Продановић Никетић. 

Рација је спроведена у 15 места у Војводини, а многи сматрају да је број од 4.500 жртава бар двоструко већи. Скоро сви починиоци су осуђени, али главнокомандујућег Шандора Кепира суд у Будимпешти је пре неколико година ослободио услед, како су објаснили, недостатка доказа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво