Oпроштај од Миодрага Радовановића Мргуда

Комеморација поводом смрти глумца Миодрага Радовановића одржана је у Југословенском драмском позоришту. Сахрањен је у Алеји Великана на Новом гробљу у Београду.

Власта Велисављевић, Милан Цаци Михаиловић, Исидора Минић, Драган Вујић Вујке, Танасије Узуновић, Бранислав Бане Томашевић, Миодраг Драгичевић, браћа Теофиловићи, Бранко Цвејић, Срђан Тимаров... дошли су данас у ЈДП како би одали почаст барду нашег глумишта.

Пред око педесетак окупљених прва је на сцену ЈДП-а изашла директорка овог позоришта Тамара Вучковић, која је казала да је Мргуд био у овом простору скоро од оснивања театра.

"Био је стални члан од 1955. године и овде је одиграо преко 100 улога и добио бројна признања и награде. Играо је у представама које су имале дуг век, а последњи пут се нашао на сцени 27. фебруара 2018. године у представи "Тако је морало бити". Памтићемо га по великој посвећености позоришту, као озбиљног професионалца и упркос његовом надимку по топлом осмеху" казала је Вучковић.

Бранка Петрић се од свог колеге и пријатеља опростила на дирљив начин сећајући се последњих момената које је провела са Мргудом.

"Ништа није говорило да ће отићи јер је до последњег нашег виђења био пун енергије. У његовом гласу и радозналости ништа није указивало на његов одлазак. Негде другде би његов излазак на сцену у 89 година мамио огромне аплаузе" казала је Петрић и нагласила да је често чекајући свој ред за излазак на сцену у представама "Тако је морало бити" и "Скакавци" слушала Мргудове дијалоге са Пецом Ејдусом и Борисом Исаковићем.

"Ти дијалози су били право глумачко умеће и мајсторство. Био си стуб позоришта, спасао си толике представе. Данас генерал, а сутра врхунски војник. Без таквих глумаца и људи као што си ти позориште не може да опстане. Отишао си од нас и оставио нам сећање на тебе и твоје маестралне улоге" рекла је Бранка Петрић.

Слободан Бештић се сећао свог првог сусрета са Мргудом у Југословенском драмском позоришту.

"Упознао сам господина Мргуда када сам дошао у ЈДП он је за мене био Шицер и гајио сам поштовање према њему. Скоро да нисам смео да му се обратим. Био је савремени глумац који је био способан да игра све. Од њега сам учио, не само занат, већ и глумачку етику која се изгубила у последње време" казао је Бештић и напоменуо да је Мргуд увек био смирен.

"Господски се понашао у свакој ситуацији, а са свима био на 'ви'. Последњи пут смо се срели прошле године. Видели смо се у бифеу, полетели смо једно другом у загрљај. То је био наш последњи сусрет и сада бих на крају волео да пређемо на ти" казао је Бештић. 

Инфар Менсур се огласио видео поруком, јер је ван Београда, у којој је нагласио да је Мргуда упознао када је ушао у ЈДП.

"Мргуд је био мој неизбежни колега у те 42 године мог боравка у позоришту. Мргуд је био колега којег сам волео и са којим сам се дружио. Увек ми је говорио да му не треба ништа и да његов син Растко брине о њему од када је преминула његова супруга Радмила." казао је Менсур. Видео поруком до Мргуда се опростио и Славко Штимац.

"Мргуд је био модеран, лежеран, испред свог времена. Имао сам ту срећу да играм у његовом задњем филму и могу само да кажем: 'Хвала чика Мргуде!" казао је Штимац.

Глумац Миодраг Радовановић Мргуд преминуо је 14. јануара после дуге и тешке болести у Београду.

Оставрио је више од 150 улога у позоришту, на филму и телевизији. Био је стални члан Југословенског драмског позоришта. Надимак "Мргуд" добио је још у основној школи када га је другар тако назвао због неке несугласице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво