НУНС и НДНВ: Вучић нема морално право да у Давосу говори о слободи медија

Вест да ће председник Србије Александар Вучић на економском форуму у Давосу говорити на скупу "Слобода медија у кризним ситуацијама" звучи нестварно, али и цинично и крајње лицемерно, оценили су Независно удружење новинара Србије и (НУНС) Независно друштво новинара Војводине (НДНВ).

Те две организације истичу да је "неспорно да су безбедност новинара и медија и медијске слободе у Србији у сталној, растућој кризи и да је за то најодговорнији управо Вучић, па зато нема никакво морално право да на једном међународном скупу дели савете или препоруке на ту тему".

Познато је то новинарским и медијским организацијама, новинарима и медијској заједници у Србији, али и међународним организацијама и институцијама, констатују НДНВ и НУНС.

У саопштењу се указује да су такав став поновили у понедељак и представници међународне организације Репортери без граница, после састанка с Вучићем.

Како је најављено, НУНС ће 29. јануара јавно представити годишњи извештај о притисцима и нападима на новинаре у 2018. години, који указује на тренд раста несигурности медијских професионалаца и опадања медијских слобода у Србији.

Колико је за то крива Вучићева власт показује податак да је за три последње године евидентиран 81 случај притисака, напада, вређања и дискриминације новинара, који су починили јавни функционери, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи